Најновије

Скривени текст грчког кодекса открива тајне Библије

Кодекс Закинтос (The Codex Zacynthius) се сматра кључним текстом за проучавање развоја Новог Завета. Ипак, до сада, његово проучавање је био ограничено.
Рукопис крије тајну Новог Завета, скриншот

Рукопис крије тајну Новог Завета, скриншот

Реч је о списима из шестог или седмог века који су делимично избрисани да би затим преко њих био исписан други текст у 13. веку. Ипак, сада се научници надају да ће открити шта је првобитно писало, након што су прикупили више од милион фунти, како би их чували у Британској библиотеци. Будућност Кодекса Закинтос била је под знаком питања, након што је Британско и страно друштво Библије, које га поседује дуже од 200 година, одлучило да га прода, пише „Дејли мејл”. Међутим, Универзитетска библиотека Кембриџ, у којој се рукопис налази од 1984., обезбедила је 1,78 милиона долара, како би га купила. Иако је део скривеног текста први пут дешифрован 1861., верује се да у преводу има грешака, а научници се надају да ће модерним техникама доћи до тачнијих одговора.
2

Кодекс Закинтос има око 176 листова од обрађене животињске коже, који су први пут коришћени крајем седмог века, када је на њему исписан текст јеванђеља по Луки (1:1-11:33) на грчком језику. У 13. веку преко дела текста је избрисан. Остатак текста тек треба да се протумачи. Вековима није постојала дефинитивна верзија Новог Завета. Та пракса се задржала све до 16. века, али су постојећи списи служили као основа за Лутерову Библију која је касније постала најраспрострањенија. Присуство старог текста у кодексу први пут је откривено у 19. веку и сматра се кључним у проучавању Јеванђеља по Луки. Ако научници успеју да дешифрују стари текст биће то најстарији пронађени део Новог завета .
 Повезано:(ВИДЕО) Погледајте библијску пошаст на Мадагаскару!Библијска мисија, Исламска нација или Пентагон: Нико не зна ко је жена у црном која хода АмерикомИзгубљене библиотеке, скривено знање: Ко држи човечанство у мраку?
Шта је Кодекс Закинтос? Кодекс Закинтос представља тумачење Новог Завета. Спис је палимпсест, што значи да су неки његови делови делимично избрисани, да би затим преко њих био исписан други текст. Рециклирање рукописа било је уобичајена пракса у време када су материјали на којима се могло писати били драгоцени, писало се мало књига, а занемарљив проценат становништва био писмен. Кодекс носи име по грчком острву Закинтос на коме је пронађен и већ се 200 година налази у поседу Британаца. Извор: Дневно.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА