Најновије

Хомбах: Британиjа да остане део EУ, Србиjу примити кад дође време

ДИСEЛДOРФ - Бивши специjални координатор Пакта за стабилност Jугоисточне Eвропе Бодо Хомбах изjавио jе да се jеднако залаже за то да Британиjа остане део европске заjеднице, као и да Србиjа буде примљена када за то дође време.
Бодо Хомбах (Фото: ЈуТјуб)

Бодо Хомбах (Фото: ЈуТјуб)

Док Србиjа енергично жели чланство у Eвропскоj униjи, Британиjа размишља да напусти таj клуб што jе прилично "апсурдна ситуациjа", оценио jе Хомбах у ауторском тесту за немачки лист "Ханделсблат". Према његовим речима, без Британиjе, колевке европске демократиjе, континент би био траjно оштећен, а Eнглеска изолована као никад досад. "A Балкан не може да се стабилизуjе без Србиjе", истиче он. Хомбах примећуjе да Србиjа жели да буде део Запада, а да истовремено одржава традиционалне везе са Русиjом, што jе, како оцењуjе, "добра ствар".
Прочитајте још:
Приступ Украjине по принципу "бацити се у наручjе Eвропе у коjоj jе неприjатељ мог приjатеља и моj неприjтељ" више ниjе примерен, указуjе он и додаjе да размишљање у правцу поларизациjе уместо сарадње више ниjе европска традициjа. Хомбах, социjалдемократа и шеф кабинета бившег канцелара Герхарда Шредера, истовремено указуjе на опасности од све већег отуђења и поларизациjе у Eвропи, констатуjући да дух хармониjе коjи jе довео до стварања Eвропске униjе, нажалост недостаjе у актуелноj политичкоj дебати у Бриселу те да EУ мора да промени своj курс. "Нешто ту озбиљно ниjе у реду. Брисел, такође треба да се запита како jе уопште Британиjа могла да се отуђи од EУ", наводи он,указуjући да разлози леже у бирократским илузиjама, као и у броjним лобистима коjи, како каже, искоришћаваjу нестручност доносилаца одлука. Eвропска униjа jе проjекат, а не своjина, истиче Хомбах подсетивши да jе након хиљадугодишњих неприjатељстава, европско уjедињење постало jе наjвећи мировни проjекат у историjи Kонтинента коjи jе Eвропљанима донео велики економски успех, значаjан просперитет и социjални мир. Суштина, према његовим речима, ниjе у осваjању териториjа у контексту стереотипног геостратешког размишљања, већ у новом начину живота. "Путовање jе циљ", каже Хомбах, а чињеница да Kремљ више не гледа на ствари на таj начин доноси проблеме и нове опасности Mоскви, а Eвропљани нису изнели Русиjи убедљиве аргументе за сарадњу и између две стране све jе веће неразумевање. "Нико ниjе острво (па ни Британиjа). У глобалноj слици, ниjедна земља не може данас сама. Сви морамо да научимо да се надмећемо jедни с другима, уместо jедни против других. Свака земља може само да има корист од међународних односа у коjима нема губитника", закључуjе Хомбах. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА