Најновије

Шкотска утире пут за отцепљење Српске!?

ПAРИЗ - Босански Срби помно прате дешавања у вези са предстоjећим референдумом у Шкотскоj, у нади да ће, ако Шкоти гласаjу за отцепљење од Британиjе, то поставити преседан коjи ће повећати и њихове изгледе да прогласе независну државу, наводи данас агенциjа Франс прес.
Додик игра баскет (Фото: ЈуТјуб)

Додик игра баскет (Фото: ЈуТјуб)

Након што се Kрим отцепио од Украjине и прикључио Русиjи после спорног референдума одржаног у марту, председник Републике Српске (РС) Mилорад Додик не устеже се да, уочи референдума о независности на коjи ће у четвртак изаћи Шкоти, говори о могућности отцепљења, подсећа француска агенциjа. Додик jе, како прецизира AфП, недавно рекао да РС прати шта се догађа у италиjанском Jужном Tиролу, Шкотскоj, па чак и Kаталониjи, пошто су то, према његовим речима, "кључна искуства за босанске Србе". У мултиетничкоj Босни, међутим, са крвавим наслеђем рата вођеног од 1992. до 1995. током распада бивше Jугославиjе, како кажу посматрачи, прича о независности распируjе и опасност од новог оружаног сукоба, упозорава франс прес. Mноги Срби до дан данас нису прихватили нову послератну босанску државу, упркос аутономиjи коjу имаjу у Републици Српскоj, примећуjе француска агенциjа и наводи речи професора међународних односа на Универзитету у Бањалуци Mилоша Шолаjе: "Aко се сутра организуjе референдум, већина Срба биће за независност". Иако сматра да отцепљење "ниjе реално у овом моменту", Шолаjа истиче да jе Република Српска де фацто већ држава с обзиром на броjне атрибуте државности коjима се одликуjе.
Прочитајте још: Расмусен: Русија није претња по НАТО
Франс прес подсећа да се Босна припрема за опште изборе коjи ће бити одржани 12. октобра те да jе Додик причу о независности уврстио у своjе предизборне говоре, као и да jе Странка демократске акциjе, главна муслиманска странка, саопштила да "Босна никада неће бити доведена у питање". Mеђутим, напомиње француска агенциjа, високи представник међународне заjеднице у Босни Валентин Инцко указао jе да устав те земље "не допушта могућност отцепљења ниjедног ентитета". Све jе то, према мишљењу политичког аналитичара Радиjа Слободна Eвропа Драгана Штављанина, део предизборне реторике, мада би, како каже, реакциjа могла бити "много снажниjа" ако би претња независносцћу постала конкретниjа. "Веруjем да се то не би могло догодити без новог рата у Босни", истиче Штављанин и додаjе да би такав сукоб могао да привуче и муслиманске екстремисте, као током 1990-их, преноси AфП. Француска агенциjа наводи и речи ратног ветерана Хаjрудина Чалука да "српска сепаратистичка политика паралише фнкицонирање државе", као и мишљење неименованог европског дипломате у Сараjеву да jе ситуациjа у Босни потпуно другачиjа од околности у Британиjи, где ће Шкоти одржати референдум уз сагласност Лондона. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА