Најновије

Жена страдала у поплавама, евакуисано 370 људи код Кладова!

БЕОГРАД - Припадници Министарства унутрашњих послова Србије евакуисали су са подручја угрожених поплавама у општини Кладово око 370 особа. Једна жена је страдала у поплавама.
Поплава у Тимочкој Крајини (принтскрин Јутјуб)

Поплава у Тимочкој Крајини (принтскрин Јутјуб)

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је данас да је у Текији, које је последњих дана угрожно услед велике количине падавина, ситуација мирна, а да је тренутно најтежа ситуација у селу Грабовица код Кладова. Марић је, гостујући у јутарњем дневнику Радиотелевизије Србије, објаснио да је синоћ део снага из Текије пребачен у село Грабовица због раста водостаја. "Јутрос је мирна ситуација у Текији и један део снага смо оданде повукли. Ноћас нас је забрињавало село Грабовица, које има око 800 становника, где је почео да се диже ниво водостаја. Не можете да пресечете насип, јер је с друге стране Дунав", рекао је Марић. Како је истакао у том селу, где су за сада евакуисана два домаћинства, вода је тренутно у стагнацијији. "Очекујемо да стигне 21 пумпа у село. Када их будемо укључили, очекујемо да полако идемо у смиривање ситуације у контексту пада водостаја", рекао је Марић додавши да је сада веома важно ангажовати механизацију на отклањању последица поплава. Марић је похвалио руководство општине Кладово на организацији и реаговању приликом поплава, додавши да оне нису могле да се спрече јер нико није могао да предвиди толику количину падавина. "Ми смо 13-ог упутили упозорeње када смо и сами били упозорени од РХМЗ-а за могућност појаве бујичних поплава. Нико у Србији не може да предвиди толику количину падавина. Није то прање од одговорности, већ једноставно није могло више да се учини у вези с тим", рекао је Марић и подвукао да су тимови за спасавање на води Сектора за ванредне ситуације три дана били у приправности. Према његовим речима Сектор је у сталном контакту са колегама из Босне и Херцеговине и Хрватске у вези са ситуацијом у тим државама, рекавши да не очекује веће проблеме од подизања водостаја великих река у Србији. Како је објаснио, очекује се мањи пораст, "али без ескалације".
Повезано: Угрожена хидроелектрана „Ђердап два“
Марић је, говорећи о искуству из мајских поплава, изразио забринутост због фреквенције тих догађаја у Србији, поручивши да је потребно много више да се улаже њихову у првенцију. "Бране и насипи морају да се раде. Када имате поплавни талас као у мају, морате да поправљате насипе, да их доведете у функционално стање. То је оно што се ради и што мора да се ради", закључио је Марић. Екипе Горске службе спасавања Србије из Бољевца и Зајечара упућене су синоћ у Текију како би пружиле помоћ и помогле у евакуацији становништва угроженог бујичним водама и блатом, изазваним обилним падавинама на подручју источне Србије. Иѕвор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА