Најновије

ПАНИКА У ЕВРОПИ: Путин заврће гас, цео Балкан чека хуманитарна катастрофа!

ПРАГ/ВАРШАВА - Због размирица Европске уније и Русије око Украјине могуће је да ће руски председник Владимир Путин ове зиме заврнути доток гаса Пољској, Словачкој и Мађарској, упозорили су европски аналитичари. Претпоставља се да ће то бити казна за то што оне обрнутим током снабдевају Украјину гасом. У тим земљама настала је права паника, а стручњаци тврде да највећа опасност заправо прети Балкану!
Владимир Путин (фото: Википедија)

Владимир Путин (фото: Википедија)

Чешки министар индустрије и трговине Јан Младек позвао је ЕУ да убрзано решава проблеме са испорукама руског гаса зато што би реприза гасне кризе из 2009. године представљала, по његовој оцени, озбиљну хуманитарну претњу за Балкан. Младек је у Прагу, на конференцији Бизнис форума о снабдевању Европе гасом, упозорио да балканске земље попут Бугарске и Босне и Херцеговине, као и Молдавија, добијају гас само преко Украјине, преноси Бета. Упозорење - Ризик да на Балкану дође до хуманитарне катастрофе и буде смрзнутих људи је реалан - казао је Младек и позвао ЕУ да решава потенцијалне проблеме са испорукама гаса у Европу већ сада, а не да чека јануар. Чешки специјални амбасадор за енергетику Вацлав Бартушка сложио се на конференцији да Европа мора да буде солидарна са земљама које би биле осетно погођене евентуалним прекидом или смањењем испорука руског гаса, али је нагласио да је свака држава сама одговорна за своју енергетску безбедност. - Летонија је једина земља која има капацитет да изгура зиму без руског гаса. Све друге земље централне и источне Европе немају довољно гаса, а посебно су угрожене оне на југоистоку, попут Бугарске и Србије, које су скоро 100 одсто зависне од руског гаса - тврди аналитичар Михаил Корчемкин за Блумберг. Открили угаљ Да бојазни нема само на Балкану, доказ је то што су - из страха да ће политичке тензије проузроковати репризу гасне кризе из 2009 - Пољаци већ почели масовно да се снабдевају угљем и дрвима, чак и они који се годинама греју само на гас. Навалу на то алтернативно гориво за пећи и котларнице изазвале су информације од прошле седмице да је „Гаспром“ смањио испоруке Пољској - прво за 20 одсто у односу на наручени дневни обим, а затим за чак 45 одсто прошле среде. - Људи који су инсталирали пећи на гас, а за сваки случај нису ликвидирали старе на угаљ, сада долазе и купују до три тоне угља. То је отприлике сваки десети клијент. Раније такве муштерије нисам имао, зато што се греју на гас и уопште нису ни размишљали да угаљ може да им затреба - казао је продавац угља Јарослав Бучек из Хелма, преноси Бета. Душан Бајатовић Србија безбедна 90 дана Србија има довољне залихе ускладиштеног гаса и уз мазут као замену безбедно ће прегурати грејну сезону, без обзира на евентуалну украјинску кризу, изјавио је јуче генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић. - Становништво је безбедно најмање 90 дана, а са супституцијом мазутом који производи НИС зиму можемо да прођемо без већих проблема и уколико буде украјинске кризе - рекао је Бајатовић.
Прочитајте још:РУСКЕ САНКЦИЈЕ: Србији рампа, а велики се и даље богатеЕкономске дипломате коштају 210 хиљада евра месечно, а немају резултат!
Чињенице - 49% гаса у ЕУ стиже из Русије - 7 чланица ЕУ је 75% зависно од увоза из РФ - највећи увозници гаса из Русије су Немачка, Италија и Шпанија - од руских енергената најмање зависе Шпанија, Данска, Француска, Велика Британија - 728.783 тоне гаса Србија прошле године увезла из Русије Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА