Најновије

Рахој страхује због Шкотске, следе Каталонија и Квебек у Канади

МАДРИД, МОНТРЕАЛ - Премијер Шпаније Маријано Рахој рекао је данас да кампање за независност, као што су оне у Шкотској и Каталонији, представљају "торпедо" за европске интеграције.
Маријано Рахој, премијер Шпаније (принтскрин Јутјуб)

Маријано Рахој, премијер Шпаније (принтскрин Јутјуб)

"Ти процеси су торпедо воденој линији европског духа, јер је Европа изграђена да интегрише државе, а не да их дели", рекао је шпански конзервативни премијер дан уочи одржавања референдума о независности Шкотске, пренела је агенција АФП, која је оценила да би шкотски референдум могао да буде од пресудног значаја за каталонски покрет независности. "Сви у Европи мисле да су ти процеси страшно негативни", финансијски и економски, нагласио је Рахој у парламенту Шпаније. Шкотски референдум, који је одобрила британска влада, појачао је националистичке тежње у Каталонији, богатој североисточној шпанској покрајини, која жели да преузме од Мадрида потпуну политичку и економску контролу. Каталонски парламент у петак би требало да усвоји нови закон којим би било омогућено одржавање "консултација" о независности од Шпаније 9. новембра, чему се Рахој жестоко противи и сматра такав потез незаконитим. Нови каталонски закон ће, како се очекује, да поништи Уставни суд Шпаније. Председник Каталоније Артур Мас рекао је да би волео да оконча свој четворогодишњи мандат, али да ће то бити могуће само ако Каталонији буде омогућено гласање 9. новембра "са свим демократским гаранцијама". Агенција АП навела је да сепаратисти у Квебеку помно прате шта ће се догодити на референдуму у Шкотској и чекају да виде да ли је шкотски покрет независности научио на њиховим грешкама.
Повезане вести: Шкоти сутра говоре судбоносно „Да!“Шкотска не одлази
У Квебеку је први пут одржан референдум о независности 1980. године и завршен је резултатом 59 одсто гласова за останак под окриљем Канаде и 40 одсто гласова за независност. Други референдум одржан је 1995. године, када је "за длаку" изгласан останак, а резултат је био 50 према 49 одсто гласова. Шкотску националистичку партију, која предводи кампању за отцепљење Шкотске, годинама саветују сепаратисти Квебека. Ако би Шкотска изгласала независност од Уједињеног Краљевства, то би могло да врати сепаратистичке тежње Партије Квебека, која никад није свој сан напустила, навела је агенција АП. Извор: Танјуг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА