Најновије

Ево шта заправо значи договор са Приштином о слободи кретања

Србија не признаје пасоше самопроглашене државе Косово, нити то подразумева проширени договор о слободи кретања постигнут прекјуче у Бриселу.
Фото: Васељенска.цом

Фото: Васељенска.цом

Тај споразум, према образложењу Марка Ђурића, директора Канцеларије за КиМ, грађанима са личним картама издатим од привремених институција у Приштини, а не носиоцима путних исправа самопроглашене државе, омогућава да користе додатне граничне прелазе у транзиту - на београдском аеродрому и још неколико граничних прелаза ка Мађарској и Хрватској. - Ова мера не значи употребу било каквих других исправа, осим исправа Републике Србије на целој територији земље и не укључује никакав договор о пасошима. Он проширује слободу кретања и омогућиће да аеродром у Београду има више путника, а да транзит робе и људи, без обзира на националност, буде несметан - навео је Ђурић. За два месеца споразум ће важити и за прелазе према Бугарској и Македонији.
Погледајте још:Овако тзв. косовска полиција чува грађане (ФОТО)(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) Шиптарски кољачи са Косова каче фотке са језивим призорима из Сирије!Шиптари прогласили независну републику у Македонији!
Борислав Стефановић, који је био шеф преговарачког тима Србије, када је са Приштином 2011. године постигнут договор о слободном кретању, објашњава за „Новости“ да је још тада била идеја да српска гранична полиција грађанима са КиМ који путују у треће земље, изда „привремени папир“: - То није никакво признање косовског пасоша. На потврди ће највероватније писати да, у складу са Резолуцијом 1244, без прејудицирања статуса, особа може да путује на крајњу дестинацију. Е, сад, на улазу у Мађарску или Хрватску, највероватније ће користити пасош издат у Приштини.
Тачи "кажњава" Путина Приштинске власти увеле су санкције Руској Федерацији, одлуком владе, која је одмах ступила на снагу. Хашим Тачи рекао је да ће санкције трајати док се околности не промене, док је Енвер Хоџај изјавио да овај потез потврђује да је „Косово стабилан партнер евроатлантских савезника“.
За политичког аналитичара Душана Јањића најбоље и, како каже, најјефтиније решење, било би да Србија приштинска документа једноставно прогласи привременим и да не издаје никакве додатне картоне људима који путују са КиМ: - Србија има два месеца да кроз своје законодавство, највероватније путем уредби, примени договор. Пошто је косовске пасоше и личне карте немогуће признати, јер не признајемо ни постојање независне државе, треба их прогласити и третирати као привремене. Иначе, међу земљама које не признају државност Косова има оних које прихватају косовски пасош. То су на пример - Словачка и Шпанија, а од пролетос и Грчка. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА