Најновије

ЗОРАН ЖИВКОВИЋ: Нисам опозиција по Вучићевој жељи, али бојкот ништа не решава

Бојкот избора је нешто што се дешавало и у нашој политичкој историји, у Европи и свету, али никад нигде није донео никакав позитиван резултат. Алтернатива изласку на изборе не постоји – каже у интервјуу за "Блиц" Зоран Живковић, лидер Нове странке.

Зоран Живковић (Фото: Јутјуб)

Он истиче да од 1997. године то сматра баченим енергијом и временом.

- И то кажем из искуства, јер сам учествовао и водио један бојкот који је тада деловао као нешто много важно, али није донео ништа.

Бојкоташи ће рећи да се скреће пажња на лоше стање у друштву, у медијима, да се скреће пажња међународне заједнице...

- Ја им желим да постигну то што желе. Колико сам схватио, колеге које бојкотују су већ прогласиле победу. Честитам им и на тој победи. Толико о њима. Они нису мој политички противник. Не слажем се са масом ствари које раде и како раде, али проблем Србије је власт Александра Вучића.

Шта би по вама био успех бојкота?

- Не знам, 1997. године излазност је смањена три, четири одсто. И бели листићи који су били вид бојкота су се за толико смањили. По свим истраживањима сада, ако им је веровати, овај бојкот спушта пет, шест одсто. То не мења ствари. Питање легитимитета је питање постављено од стране људи који бојкотују. Ја на то имам два одговора - 1996. су били катастрофални изборни услови, изашли смо и победили Милошевића у скоро 40 градова и општина. Нико нас није питао да ли тиме дајемо њему легитимитет него су нам сви честитали на огромној победи и моћи да сачувамо победу од изборне крађе. Прошле године су у Албанији били локални избори где је изашло 22,1 одсто па из међународне заједнице нико није трепнуо на то. Према томе, хајде да се манемо демагогије. Потпуно се слажем да су изборни услови катастрофални, али се они неће променити тако што ћемо да останемо у подруму већ тако што морамо да се боримо. Тешко да је Александар Вучић такав карактер да ће да се постиди што су лоши изборни услови, он већ сада трља руке и трљаће их наредне четири године.

Јесте ли почели да скупљате потписе?

- Требало је овог викенда и да за пар дана то буде готово, али због ситуације са короном све је одложено, јер се стављају у ризик и људи који би дали свој потпис и нотари и то би компликовало ситуацију. Покушаћемо да организујемо све следеће недеље на начин који неће угрозити никог.

Ко ће бити на вашој изборној листи?

- Биће људи из Нове странке и неки људи из различитих удружења. Имаћемо коалиције на локалу, негде ћемо ићи сами, а негде као део група грађана...

Након што сте обелоданили да ћете изаћи на изборе, један од лидера СзС Млађа Ђорђевић поставио је на Твитер клип где вас је са свима који учествују на изборима сврстао у Вучићеву опозицију. Јесте ли ви Вучићев?

- Мислим да ни најглупљи ни најбезобразнији људи не могу да замисле да ја или било ко из Нове странке има било шта с Вучићем или са његовом странком. Нити сам имао икад било шта с Милошевићем, нити с овом влашћу и то се неће променити. А многи, па и тај којег сте поменули су прво учествовали у стварању СНС, јер се она није створила сама него уз помоћ претходне власти у којој је био и тај поменути. Па су им помагали да рашире инфраструктуру, па су били одушевљени пројектом "Београд на води", па су молили Вучића да буду председници неких спортских савеза, па су клечали пред Вучићем да добију подршку за УН и ишли с Вучићем код Клинтонке да јој дају два милиона долара народних пара јер они знају, тај што је био с Вучићем и Вучић, да ће она да победи на изборима.

А откуд мантра да је свако ко изађе на изборе Вучићев?

- Кажу ови што бојкотују да је то питање образа, питање и чистих руку. И за то се сад боре људи који имају прљаве руке и нечист образ. Па покушавају катарзом да покажу да су анђели божији. Паралелно с тим постоји и борба за лидера опозиције. Моја порука је да се лидер у било чему постаје тако што победите, а не тако што побегнете. Пошто говоре и да сам стар и предуго у политици, нека послушају онда моје искуство.

А да ли мислите да су остали Вучићеви?

- Имате експлицитне доказе. Имате Чанка који је у коалицији са СНС у Новом Саду. Тачка. И сви који су са њим у коалицији такође. О Чедомиру Јованновићу нећу да говорим. То је очигледно на километар. А имате десницу од нечега што се зове Шешељ до нечега што се зове Вацић, и то је Вучићев производ. Он њих ставља иза себе да плаши Запад да постоје гори и примитивнији него што је он.

А Уједињена демократска Србија?

- Чанак је ту и то је одмах....

Сумњиво?

- Несумњиво. Ја га знам скоро 30 година и с њим бих увек отишао на неку прославу, јер добро пева и свира, али политика.... никад више.

А Шапић?

- Шапић је с радикалима у коалицији, а радикали су с напредњацима и они су претходница СНС. То је што се мене тиче исти корпус.

Значи, само ви нисте Вучићева опозиција?

- Сигуран сам да је Нова странка једини искрени, легитимни, неокаљани представник проевропског политичког организовања.

А Небојша Зеленовић и Саша Пауновић?

- Мислим да су донели добру одлуку.

Иако су претходно заговарали бојкот?

- Ми смо, као опозиција имали састанке, и донели смо одлуку у оквиру Споразума с народом да су изборни услови катастрофа и да ћемо учинити све да се боримо за боље изборне услове. У тој борби доследне су остале Нова странка и неколико мањих партија. Сви други су почели с неким егзибицијама, типа, упаднеш у РТС па изађеш после два сата, запретиш Вучићу да нећеш да га пустиш из Председништва и да ће да падне после Ускрса, па одустанеш после три сата, одеш да ослобађаш ухапшене у 29. новембра и после два сата распустиш људе јер је бесмислено. То је неозбиљно. Нису се поштовали договори. Нису радили на поправљању услова. А осим тога, кад смо код Споразума с народом, он је прављен за евентуалне ванредне изборе 2019, а сад су редовни 2020. године.

Како коментаришете дешавања у ДС?

- Не разумем шта се тамо дешава... Жао ми је што је тако. Та странка је скренула са свог правца још 2004. године и све што се дешава је логична последица.

Како оцењујете ово што ради Лутовац?

- Не бих превише да коментаришем, али сигурно није добро и штета што једна таква странка у којој у другом и трећем ешалону постоје поштени и храбри људи који знају политички занат, буде стављена у фиоку. Та странка је упркос губицима, највећа опозициона странка, а пропушта прилику да нешто уради.

Како процењујете своје шансе?

- Ми смо неформалну одлуку донели прошлог лета. Рекли смо да је бојкот бесмислен, па смо и коначну одлуку донели недавно. Већина бојкоташа није на проевропском демократском путу него у нечему се играју с русофилијом, са антиевропеизмом, социјално патриотском демагогијом... Те гласове ми нећемо добити, али што се тиче ДС, добар део људи који заступа ту политику, у нама ће препознати оно што желе. Ми ћемо понудити одговорну, промишљену, јасно дефинисану политику проевропске Србије. То није лак посао, то не може преко ноћи, већ су пропуштене шансе да будемо у ЕУ и оно што ћете видети, Нова ће понудити постпетооктобарску политику Зорана Ђинђића, а мислим да ја имам право да кажем да ћемо покушати да наставимо оно што је језиво тешко без њега, да убрзамо цео тај процес.

Какав резултат очекујете?

- Сигуран сам да у Србији има бар 300-400.000 људи који мисле да је бојкот глупост и који имају проевропску визију Србије. Ми се њима обраћамо. Колико ћемо успети, то зависи и од нас и од њих. Ја бих их подсетио да на изборима не одлучују о судбини политичара већ о својој судбини.

У смислу садржаја како сте испланирали кампању?

- Наша кампања и деловање ће бити у три сегмента. Једна четвртина биће указивање на све лоше што је власт урадила - економски, отимање пензија, "Крушик", хеликоптер, Савамала, афере где су људи губили животе. Десет одсто биће план шта ћемо с тим људима када преузмемо власт и то се у Новој странци зове "Сабља 2.0". Остатак од 65 одсто ће бити шта ми нудимо. Рецимо, питање корупције - закони се не примењују, власт злоупотребљава и полицију и тужилаштво. Хајде да у сваком парламенту, локалном, покрајинском и републичком формирамо одбор за контролу трошења средстава из буџета и да у тим комисијама већину има опозиција. Тако ће опозиција моћи да контролише сваку пару. Рад комисија ће бити отворен за јавност и то драстично смањује могућност корупције.

Онда, медији који су највећи проблем. Како то треба да се промени?

Вратити члан Устава с почетка 20. века - медији су слободни. А онда законима спровести то да у медијима може уредник све да објави, али ако се докаже да није тачно, новчане казне ће бити тако драстичне да неће ниједан медиј то себи моћи два пута да дозволи. Неопходна је реформа образовања. Вучић је дошао на власт с причом да ће да средити тоалете по школама. Е, па да га обавестим да нису сређени.

Како бисте решили косовски проблем?

- Најгора ствар је да се држи у фиоци, јер тако сваког тренутка може да пукне.

Може у сваком случају да пукне.

- Србија и Албанци с Косова не могу то да реше сами. Толико крви је ту, не само у последњих 20 година. Тешко је очекивати објективност. Неопходан је Дејтон за Косово. Он од Босне и Херцеговине није направио савршену државу, али после Дејтона нико није убијен.

Шта би био ваш предлог који би могао да се заврши новим Дејтоном?

- Први разговори с Албанцима с Косова су били 14. октобра 2003. године у Бечу. Ја сам био шеф делегације Владе, а с друге стране је био Ругова. Није било у шпајзу као што Вучић и Тачи раде, било је за округлим столом где је био цео свет - УН, ЕУ, НАТО, ОЕБС, Савет Европе, Руси, Кинези, сви...

И опет се нисте договорили...

- Мој предлог је био - хајде сад ви из међународне заједнице гарантујте Србима и другим неалбанцима на КиМ безбедност и права која имају Албанци у осталом делу Србије. И у Прешеву, Бујановцу, али и у Нишу, Новом Саду, Београду... Али не безбедност да војник чува кућу него да грађани могу да живе нормално. А онда за годину, две ћемо видети који је статус најбољи за очување стандарда. И то није демагогија.

А шта је модел по вама?

- Мислим да је то политика коју је водио Зоран Ђинђић и ја као његов најближи сарадник - подела Косова. То није омиљено, али само то гарантује да се неће поновити крвопролиће. Наравно, све то уз заштиту права Срба, заштиту светиња и економских интереса Србије. Та прича о томе да је то етничко раздавајање је тачна, али то мора једном да се деси, а онда ће се с временом успоставити и нормална комуникација.

Какву кампању ћете водити?

- То је компликовано питање због пандемије. Кампања од врата до врата је немогућа, не желимо да угрозимо никог. То ће нам оставити премало простора у неким медијима и на друштвеним мрежама. Надамо се да ће бољим односом власти према овој ситуацији с пандемијом доћи до тога да ћемо моћи и директно да комуницирамо с људима. Мислим да је неопходно да се помери дан избора. За то постоје и законски услови, тако да је то нешто што мора да се уради. Лако је Вучићу да обустави активности када се он и његови не скидају из медија.

Почиње настава на даљину путем интернета и РТС, строге казне за подизање цена. Више о мерама Владе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА