Најновије

Одбрамбени ровови око Маријупоља!

МАРИЈУПОЉ - Репортерка Б92 Александра Годфроа јавља из Маријупоља, стратешки важног украјинског града на Азовском мору, да се увелико копају одбрамбени ровови око града.
Ратна зона: Маријупољ Фото: Скриншот

Ратна зона: Маријупољ Фото: Скриншот

Маријупољ се налази око 50 километара од руске границе и 35 километара од Новоазовска, који су преузеле проруске снаге. Савет националне безбедности Украјине саопштио је да је послао појачање у тај град, јер украјинска војска страхује од тога да би Маријупољ могао бити следећа мета напада, те се око града копају ровови као копнена линија одбране. Како се Марјиупољ налази уy море, напад би могао да се деси и с Азовског мора, ка\у званичници и подсећају да је пре два дана у близини града потопљен патролни брод украјинских граничара. Репортерка Б92 Александра Годфроа с места збивања јавља да је ноћ на истоку Украјине била мирна, након јучерашњег повлачења украјинске војске, која је изгубила контролу над аеродромом у Луганску и у још неколико места, али да је било ретке спорадичне размене ватре у Луганској и Доњецкој области. Према неким украјинским медијима, синоћ је пуцано на колону украјинске војске која се кретала путем у околини Славјанска, у делу који би требало да је под контролом војске Украјине. Јуче се украјинска војска повукла с аеродрома у Луганску који је дуго бранила, а према писању украјинске "Правде", која као извор наводи новинарку која је била на месту збивања, украјинска војска се повукла и из села Новотроицк, које се налази свега 68 км од Маријупоља према Донејцку, и сада то село држе побуњеници.
Прочитајте још:

Донета гиљотина пред зграду украјинске Скупштине!

МОСКВА: Агресију на Крим сматраћемо нападом на Русију

Јуче су у Минску почели преговори представника самопроглашене Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике с представницима Кијева. За сада се разговарало само о размени заробљеника, а како је саопштио представник Кијева, с побуњеницима је договорено да заробљене украјинске војнике не муче и не стрељају, као и да се с попришта борбе однесу тела погинулих. За 5. септембар заказан је нов састанак Контакт-групе, то јест представника побуњеника и власти, у Кијеву на коме би се, како је најављено, разговарало о прекиду ватре и о размени заробљеника по принципу "сви за све". Такође би требало да се разговара и о захтевима побуњеника који траже посебан статус за њихове територије и повлачење украјинских војника. У ове преговоре, како сада стоје ствари, Кијев улази из дефанзивне позиције након јучерашњих губитака, пре свега после повлачења с аеродрома у Луганску. Украјински председник Петар Порошенко најавио је радикалне смене у војном врху. Истовремено, украјински званичници упућују све оштрије оптужбе Москви и већ неко време отворено говоре о томе да се Москва војно умешала. То иде дотле да је министар одбране Украјине на Фејсбуку написао да је 'слањем војника, Украјини Русија заправо објавила рат, те да ће уследити рат какав свет од Другог светског рата није видео". Министарство иностраних послова Русије реаговало је одмах и саопштило да је запњено том изјавом, те да тако украјински министар увлачи украјински народ у наставак грађанског сукоба. Руски МИП, међутим, игнорисао је оптужбу војног министра Украјине да се рат сада заправо води с Русијом. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА