Најновије

(ВИДЕО) Након 50 дана сукоба с Израелом: Овако из ваздуха данас изгледа Газа

Обим разарања Газе након 50-дневног сукоба са Израелом представљен је на видео снимку, објављеном само неколико дана након што је једна међународна организација објавила да ће требати две деценије да се то палестинско подручје обнови. Продукцијска компанија је најавила да ће документовати штету из ваздуха за цели Појас Газе.
Као Хирошима у Другом светском рату, скриншот

Као Хирошима у Другом светском рату, скриншот

На снимку Ал-Шејаи не виде се станари зграда, а неки који су га прегледали упоредили су Газу са Хирошимом у Другом светском рату, а поједини медији који су пренели видео напомињу да аутентичност није одмах потврђена. Видео палестинске продукцијске компаније Медија Таун показује из ваздуха град Ал-Шејаи у коме су велики делови уништени у ваздушним ударима и гранатирању током 50 дана рата. Најмање 17.000 кућа је уништено или јако оштећено током тог сукоба, док је за око 5.000 хиљада потребна суштинска обнова, навела је невладина организација Шелтер Кластер у сарадњи са УН-ом и Црвеним крстом. У извештају те организације је такође наведено да је у Гази недостајало већ 75.000 стамбених једница пре избијања сукоба. Она наводи да ће бити потребне значајне инвестиције и многе године да се обнови јако оштећена инфраструктура у појасу. Међутим, на напоре да се то постигне утицаће блокада коју су Египат и Израел увели према Појасу Газе још средином 2007. године, када је Хамас силом преузео контролу над том територијом од секуларног, умеренијег Фатаха.
 Прочитајте још:Нетанијаху: Наставићемо са војним акцијама у Гази!Израелска војска бомбардовала више од 20 локација у појасу Газе!
Израел страхује да ће екстремисти користити грађевински материјал да изграде ракете и тунеле испод границе за нападе на Израелце и зато је у многоме ограничио увоз цемента и другог грађевинског материјала. Египат и Норвешка су предложиле да се ускоро одржи донаторска конференција за Газу, али ништа није коначно договорено. У Гази на само 360 километара квадратних живи 1,8 милиона становника и то подручје још носи трагове ранијих сукоба. Израел и Хамас су пре седам дана пристали на неограничени прекид ватре након крвавног рата, у коме је погинуло више од 2.140 Палестинаца  и 73 Израелаца, укључујући шесторо цивила. Извор: Фокус.ба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА