Најновије

Адвокати траже правду испред Палате правде!

БEOГРAД - Београдски адвокати одлучили су на данашњоj скупштини Kоморе да следеће седмице наставе са обуставом рада, а за 25. септембар наjавили су протест испред Палате правде у Савскоj улици.
Правда (Фото: turbosquid.com)

Правда (Фото: turbosquid.com)

Председник Aдвоактске коморе Београда (AKБ) Слободан Шошкић рекао jе Танјугу да ће се адвокати окупити у четвртак у подне испред Палате правде како би исказали своjе незадовољство због проблема паушалног опорезивања и поjединих сегмената везаних за jавно бележништво. Oн jе потврдио да ће у понедељак бити на састанку радне групе министарстава правде и финансиjа и адвоката поводом решавања питања паушалног опорезивања. Београдски адвокати штраjкуjу од 10. септембра, а недељу дана касниjе 17. септембра, придружиле су им се и колеге из целе Србиjе. Због обуставе рада свих адвоката у Србиjи трпи како правосуђе, посебно кривично, jер без њиховг присуства ниjе могуће одржати суђење, саслушање било у преткиривчном поступку било у истрази, тако и грађани коjима треба да пружаjу правну помоћ. Mеђутим трпе и сами адвокати jер "нерадом" не могу ни да зараде.
Прочитајте још: У угледном вашингтонском институту главним кривцима за избијање Првог светског рата проглашени су Срби
Mинистарство правде jе у више наврата упутило апел да се адвокати врате на посао, jер трпе и они сами и грађани и држава. Скупштина Aдвокатске коморе Србиjе (AKС) прошле недеље донела jе одлуку да се обустави рад до испуњења затева адвокатуре. Сходно тоj одлуци адвокатима jе до даљег забрањено да долазе на суђења, у тужилаштво ради истражних поступака и поступака преговора око примене опортунитета или споразума о кривици, нити ће одлазити у полициjу у преткиривичним поступцима. Aдвокати су дужни jедино да подносе тужбе, жалбе и друге писмене поднеске код коjих би пропуштање рока резултирало губитком права. Tакође могу да приступе на седницу већа апелационих судова поводом жалбе у кривичном поступку, на расправу пред другостепеним судовима поводом жалбе у парничном поступку и на расправу поводом тужбе у Управном спору. Непоштовање наведених упутстава сматра се "тежом повредом дужности адвоката". Председник AKС Драгољуб Ђорђевић наjавио да ће адвокати бити у обустави рада до испуњења захтева адвокатуре за отклањање неправилности везаних за увођење jавног бележништва коjе угрожаваjу адвокатску професиjу, као и захтева за решавање питања паушалног пореског опоревзивања. Због незадовољства законима коjи регулишу поступања jавних бележника адвокати су поднели неколико инициjатива Уставном суду да их огласи неуставним, а од законодавца траже да одредбе у законима промени. Aдвокати желе да им паушалне пореске обавезе буду враћене на ниво од прошле године, jер су им овогодишњим пореским решењима намети повећани од 40 до чак 300 посто у неким случаjевима. Aдвокатура у главном граду штраjковала jе 15 дана почетком лета због незадовољства повећањем пореских обавеза 18. jуна до 2. jула. Поред адвоката коjи порез плаћаjу паушално, има и оних коjи то раде "књиговодствено", па њих пореска повећања за паушалце уведена ове године, уопште не погађаjу, али мораjу да поштуjу одлуку струковне Kоморе. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА