Најновије

Иран отворен за нови предлог о атомском програму

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Пошто је Иран одбацио захтев САД да уништи свој програм обогаћивања уранијума, две стране сад разматрају нови споразум, који би поштедео већи део иранских постројења за обогаћивање, али би му смањио могућност коришћења уранијума, рекле су данас дипломате Асошиејтед пресу.
Иран отворен за предлог (Фото: Википедија)

Иран отворен за предлог (Фото: Википедија)

Разговори су месецима у ћорсокаку јер се Иран противи наглом смањењу броја центрифуга за обогаћивање уранијума, као и смањењу њихове производње. Центрифуге могу да обогате уранијум до нивоа потребног за стварање нуклеарног горива или фисионог материјала за пуњење нуклеарних бојевих глава. Техеран упорно тврди да је програм обогаћивања искључиво за мирнодопске сврхе, док Вашингтон сматра да се иза тога крије намера за стварањем атомског оружја. Рок за завршетак преговора је 24. новембар, и обе стране настоје да изађу из ћорсокака.
Прочитајте још:Виктор Лента: Ратовао сам у Авганистану, Чаду, Обали Слоноваче, а у Новорусији остајем до победе!Порошенко: Изгубили преко 50 одсто ратне технике!
Уочи јучерашњег наставка разговора, Њујорк тајмс је известио да Вашингтон разматра изношење новог плана чији би фокус био на уклањању цеви које спајају центрифуге за обогаћивање уместо на смањивању броја центрифуга са садашњих 19.000 на највише 1.500. Двојица дипломата рекла су Асошиејтед пресу да се Техеран у августу није дао приволети да разматра нови предлог, али да се он сада налази на преговарачком столу Ирана и шест светских сила, и да Исламска репубика исказује опрезну отвореност. Иако се ради само о предлогу, план би омогућио Иранцима да кажу да нису прекршили обећање да никада неће кастрирати своја постројења за обогаћивање, а са друге стране би се изашло у сусрет захтевима САД да се програму значајно умање капацитети за брзо стварање атомских бомби. Извор: Бета-АП

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА