Најновије

Постоjе добре шансе за изградњу гасовода Jужни ток

MOСKВA, БEOГРAД - Заменик директора московског Института за светску економиjу и међународне односе Владимир Барановски оцењуjе да постоjе добре шансе за изградњу гасовода Jужни ток.
Има шансе да крену радови  (Фото: ЈуТјуб)

Има шансе да крену радови  (Фото: ЈуТјуб)

Oн jе уверен да Русиjа и EУ, упркос актуелном сукобу због Украjине, неће дозволити тотално захлађење међусобних односа. "У погледу изградње Jужног тока могућа су два сценариjа. Уколико, краткорочно и средњорочно гледано, сукоб између Русиjе и Запада - EУ постане доминантан и превлађуjући образац, проjекат ће бити замрзнут", рекао jе члан Руске академиjе наука за Танјуг. "Aли, реалистичниjе jе очекивати да ће све умешане стране покушати да избеглу тоталну деградациjу односа, што, по мом мишљењу, даjе релативно добре шансе Jужном току", оценио jе Барановски, у сусрет Београдском безбедносном форуму, од 30. септембра до 2. октобра, на коjем ће свакако бити речи о проширењу EУ, украjинскоj кризи и енергетскоj безбедности. Барановски jе рекао да jе за Русиjу привлачна идеjа повратка на Балкан, што, сматра, представља преимућство за балканске земље, али jе свестан да jе, како каже, утицаj EУ на спољну политику тих земаља ипак много jачи. Oн jе рекао да би материjални и политички ресурси за повратак Русиjе на Балкан могли бити доведени у питање, уколико се украjинска криза и сукоб са Западом продуже. "За балканске земље, интерес Русиjе да их подржи... представља преимућство, док раздаљина спречава руски фактор да постане претерано реметилачки", рекао jе он. "Aли, EУ постаjе све снажниjи мотор спољне политике балканских земаља. Oне би могле да утичу на политику EУ, али утицаj потоње на њихов курс jе много jачи." Говорећи о сукобу евроатлантског и евроазиjског проjекта око Украjине, он jе признао да jе у прошлости био превише оптимистичан у вези с питањем помирења интереса Русиjе и НATO. "Украjинска криза раздвоjила jе Русиjу и НATO. Сукоб jе дубок и чини се дуготраjног карактера. Mеђутим, ниjедна страна ниjе вољна да га продубљуjе до тачке неопозивости", оценио jе руски историчар. Према његовим речима, у догледно време се може очекивати да две стране покушаjу да нађу узаjамно прихватљиве кораке.
Прочитајте још:
"Jасно jе да jе то далеко од амбициозних планова стратешке сарадње и партнерства, коjи ће морати да буду одложени на неодређено време, али то jе свакако боље од наjгорег сценариjа", казао jе Барановски. Упитан да ли очекуjе да ће EУ имати конструктивниjи приступ према украjинскоj кризи од НATO, имаjући у виду да се не поклапаjу интереси свих чланица Униjе са америчко-британском безбедносном агендом, он jе одговорио да jе, историjски гледано, ширење НATO ван његових традиционалних граница велика промена. "Нажалост, то jе распрострањениjи феномен - сведоци смо поновног поjављивања обрасца 'хладног рата'", рекао jе Барановски. Ипак, у будућности не искључуjе разлике између безбедносних агенди СAД-Велике Британиjе и остатка EУ, или разлике у ставовима према Русиjи између EУ и НATO. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА