Најновије

Ђукановић: Балкан у историји никад боље место!

БУДВA - Балкан никада у историjи ниjе био боље и стабилниjе место за живот и бизнис, али jе пред регионом дуг и мукотрпан пут, jер се тешко извлачи из двоструке рецесиjе, а скретање у трећу било би погубно, оценио jе данас црногорски премиjер Mило Ђукановић.
Прешједник Ђукановић (Фото predsjednik.gov.me)

Прешједник Ђукановић (Фото predsjednik.gov.me)

Ђукановић jе, на отварању Регионалне конференциjе Eкономиjа Црне Горе 2014: "Eкономиjа - основ повезивања региона Западног Балкана" у Будви, рекао да ће регион постати конкурентниjи и продуктивниjи и привлачниjе место за инвеститоре, ако свака држава спроведе одлучниjе и радикалниjе структурне реформе. "Не очекуjемо да неко из Eвропе уради оно што морамо ми. Регион ће постати конкурентниjи и продуктивниjи, и привлачниjе место за инвеститоре, ако наше државе, свако у своjоj кући, спроведу одлучниjе и радикалниjе структурне реформе. Храбриjе се морамо суочити са слабостима и дефинисати делотворниjе социjалне и економске политике. Не може Брисел уместо нас отклањати препреке бизнису. Сами морамо стварати амбиjент за нова породична, мала и средња предузећа", истакао jе Ђукановић.
Прочитајте још: Обама похвалио Николића: Само тако!
Oн jе рекао да међународни индикатори упозораваjу, упркос напретку последњих година, да регион Jугоисточне Eвропе jош ниjе место о коjе ће се грабити инвеститори. "Поред промене регулативе, нужна jе и промена свиести, одлучно и осмишљено напуштање праксе спорог и боjажљивог доношења одлука. Нужна jе нова култура понашања администрациjе према бизнису. Не може бити напретка све док код наших људи преовлађуjе осећаj да jе наjбољи послодавац држава", казао jе Ђукановић, преносе црногорски медиjи. Ђукановић jе, на конференциjи у коjоj учествуjе и министара привреде Србиjе Жељко Сертић, рекао и да су, поред тешког изласка из рецесиjе, нестабилног економског раста и оптерећене социjалне ситуациjе, поплаве у Србиjи, БиХ и делимично у Хрватскоj, оставиле изузетно негативне последице по економиjу у региону. "Регион се мукотрпно извлачи из двоструке рецесиjе. Eкономски раст jе нестабилан, иако jе у просеку у 2013. износио 2,2 одсто. Социjална и укупна ситуациjа jе оптерећена високом незапосленошћу коjа се просечно креће изнад 20 одсто. Процене су да ће економиjа у овоj години порасти 1,9 одсто, а у следећоj 2,6 одсто. Mеђутим, не смиемо испустити из вида чињеницу да jе од почетка ове године економиjа региона суочена са снажним дефлационим притиском. Додатно, велике поплаве у Србиjи и Босни и Херцеговини, делимично и у Хрватскоj, оставиле су изузетно негативне посљедице по економиjу региона. Било би катастрофално за социо-економску ситуациjу, и за стабилност, да Западни Балкан скрене у трећу рецесиjу”, казао jе Ђукановић. Ђукановић jе рекао и да не би било добро превидети садашњи социополитички амбиjент у коjем ђелуjу владе земаља у региону. "Утисак jе да еуроентузиjазам с краjа прошлог и почетка овог века jењава. Последице европске и глобалне економске кризе замагљуjу хоризонт очекиваног квалитетниjег живота прикључивањем европскоj породици. Динамику интеграционих процеса као да ипак одређуjе замор од проширења, без обзира на супротна званична уверавања. Децидна порука из нове Eвропске комисиjе да у наредних пет година нема проширења EУ свакако ниjе стимулативна", нагласио jе Ђукановић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА