Најновије

Често путујете? Чувајте се ових болести

Приликом путовања своју душу и срце отварамо свакојаким дивотама, али тело излажемо разним ризицима. Неки од најчешћих су заразе вирусним инфекцијама. У наставку вам доносимо листу и опис неких болести које су најчешће, а вероватно и најопасније.
Ове болести које најчешће можете покупити на путовањима (Фото: keepcalmandtravel.com)

Ове болести које најчешће можете покупити на путовањима (Фото: keepcalmandtravel.com)

1. Дијареја Иако смо сви прошли кроз то (да, сви), дијареја је вероватно најчешћа приликом путовања. Поготово ако путујете у дестинације у којима конзумирате храну коју иначе не једете, или пијете воду из славине која није питка. Ако путујете у Јужну Америку, Африку, Блиски исток или Азију свакако будите на опрезу. Избегавајте храну са улице, поготово кад у Истанбулу пролазите поред "свежих" дагњи из Босфора које се крчкају на 45 степени! 2. Маларија Ово је једна од опаснијих вирусних болести које можете добити приликом путовања. Преноси се убодом комараца, а симптоми су заиста болни. Ту су грозница, валунге, главобоље и повраћање. Посебно је честа на карипском подручју, Мексику, Азији и Африци (поготово у тропским подручјима). Лечење је заиста мукотрпно, а препорука је да пре путовања посетите доктора који ће вам преписати таблете. 3. СТД и ХИВ Иако су ово полно преносиве болести које можете покупити готово свугде - на путовањима будите посебно опрезни ако спавате са непознатим особама. Користите заштиту приликом сексуалних односа, а најбоља заштита је апстиненција. 4. Денга грозница Денга грозница, позната и као костоломна грозница, заразна је тропска болест коју узрокује вирус денгуе. Симптоми укључују температуру, главобољу, болове у мишићима и зглобовима, и карактеристичан осип сличан оспицама. Лек тренутно не постоји, а иако болест прође кроз неколико недеља - боље је да се приликом путовања штитите комараца.
Из рубрике:Зашто је бели пасуљ добар? Ових 5 разлога „натераће“ вас да га чешће једете!Мишја грозница и лептоспироза у Ивањици!
5. Жута грозница Ово је још једна од вирусних болести које преносе комарци. Зараза овим вирусом је болна и узрокује крварење бројних унутрашњих органа, а да се заразите можете у државама јужне Америке и Средње Африке. Можете да се заштите вакцинацијом, које пружа врло добру заштиту за наредних - 10 година. Извор: Прва.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА