Најновије

Зашто је бели пасуљ добар? Ових 5 разлога "натераће" вас да га чешће једете!

Бели пасуљ један је од најбољих начина да изгубите килограме због тога што садржи висок број влакна која чине да се осећате дуже време ситим и тако вас држи подаље од непотребног грицкања.
Фото: domikpro.ru

Фото: domikpro.ru

Осим што је богат влакнима, бели пасуљ, такође садржи још хранљивих материја које су корисне за нормално функционисање нашег организма, попут минерала, витамина и протеина, пише хеалтхyеатинг.сфгате.цом. Ево неколико разлога да чешшће једете бели пасуљ. Борба против канцера Пасуљ је богат антиоксидантима који су одлични савезници у борби против рака. Антиоксиданти уништавају слободне радикале чиме неутралишу њихове штетне ефекте. Богат влакнима Садржи растворљива и нерастворљива влакна, 90 грама скуваног пасуља садржи 45 одсто дневне препоручене дозе влакана. Када једном доспе у ваш дигествни тракт, растворљива влакна везују се за киселину и уклањају је из организма. Ово спречава жучну киселину да се реапсорбује у јетри и тако изазове синестезу штетних холестерола. Нерастворљива влакна делују превентивно и на појаву затвора. За здраво срце Бели пасуљ је богат витамином Б9 – који се такође назива фолна киселина, а која смањује нивое хомоцистеина аминокиселина у крвотоку. У повишеним количинама, хомоцистеин повећава ризик за инфаркт и мождани удар. Налази објављени у издању "Јоурнал оф Америцан Медицал Ассоциатион " у октобру 2002, указују на то да ако особе конзумирају 100 одсто дневне вредности фолне киселине, фактор ризика за срчане нападе опада за 10 до 11 одсто на годишњем нивоу због нижег нивоа хомоцистеина у крвотоку. Једна шоља или 90 грама порције белог пасуља треба да задовољи више од 50 одсто дневне потребе за фолном киселином. Такође, пасуљ има низак проценат масти, па је и због тога одличан у превенцији срчаних обољења.
Прочитајте још:Подмукле болести које не показују симптомеШОКАНТНО: Ако сте мислили да је „геј о-кеј“, ове чињенице ће вас запрепастити!
Побољшава когнитивне способности Бели пасуљ богат је витамином Б1 или тиамином, који је неопходан за формирање и рад можданих ћелија. Тиамин је кључна компонента у синтези ацетилхолина, што утиче добро на памћење. Када се једе свакодневно, једна шоља (90г) белог пасуља може побољшати и одржати когнитивне функције. Избацује сулфите Пасуљ садрже молибден, материју која је кључни саставни део ензима познатог као сулфит оксидаза. Овај ензим детоксикује сулфите који се обично налазе у храни попут куповних салата. Ако сте осетљиви на сулфите, може доћи до главобоља, убрзаног рада срца или дезоријентације. Извор: Стварукуса.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА