Прочитајте још:Подмукле болести које не показују симптомеШОКАНТНО: Ако сте мислили да је „геј о-кеј“, ове чињенице ће вас запрепастити!Побољшава когнитивне способности Бели пасуљ богат је витамином Б1 или тиамином, који је неопходан за формирање и рад можданих ћелија. Тиамин је кључна компонента у синтези ацетилхолина, што утиче добро на памћење. Када се једе свакодневно, једна шоља (90г) белог пасуља може побољшати и одржати когнитивне функције. Избацује сулфите Пасуљ садрже молибден, материју која је кључни саставни део ензима познатог као сулфит оксидаза. Овај ензим детоксикује сулфите који се обично налазе у храни попут куповних салата. Ако сте осетљиви на сулфите, може доћи до главобоља, убрзаног рада срца или дезоријентације. Извор: Стварукуса.рс
Зашто је бели пасуљ добар? Ових 5 разлога "натераће" вас да га чешће једете!
Осим што је богат влакнима, бели пасуљ, такође садржи још хранљивих материја које су корисне за нормално функционисање нашег организма, попут минерала, витамина и протеина, пише хеалтхyеатинг.сфгате.цом. Ево неколико разлога да чешшће једете бели пасуљ. Борба против канцера Пасуљ је богат антиоксидантима који су одлични савезници у борби против рака. Антиоксиданти уништавају слободне радикале чиме неутралишу њихове штетне ефекте. Богат влакнима Садржи растворљива и нерастворљива влакна, 90 грама скуваног пасуља садржи 45 одсто дневне препоручене дозе влакана. Када једном доспе у ваш дигествни тракт, растворљива влакна везују се за киселину и уклањају је из организма. Ово спречава жучну киселину да се реапсорбује у јетри и тако изазове синестезу штетних холестерола. Нерастворљива влакна делују превентивно и на појаву затвора. За здраво срце Бели пасуљ је богат витамином Б9 – који се такође назива фолна киселина, а која смањује нивое хомоцистеина аминокиселина у крвотоку. У повишеним количинама, хомоцистеин повећава ризик за инфаркт и мождани удар. Налази објављени у издању "Јоурнал оф Америцан Медицал Ассоциатион " у октобру 2002, указују на то да ако особе конзумирају 100 одсто дневне вредности фолне киселине, фактор ризика за срчане нападе опада за 10 до 11 одсто на годишњем нивоу због нижег нивоа хомоцистеина у крвотоку. Једна шоља или 90 грама порције белог пасуља треба да задовољи више од 50 одсто дневне потребе за фолном киселином. Такође, пасуљ има низак проценат масти, па је и због тога одличан у превенцији срчаних обољења.
Бонус видео
Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
портала "Правда" као и ТВ продукцију.
Донације можете уплатити путем следећих линкова:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
Колумне
Кад руски економиста прочита Николаја Српског: Европско пропадање је давно предсказано
Врху Запада је до мозга дошла проста мудрост: "Када је птица жива, она једе инсекте, али к...
НЕБОЈША КРСТИЋ НАМ СЕ ВРАТИО: Поводом књиге "У знаку неба и крста"
Пише: Владимир Димитријевић
Небојша Јеврић: Молер
На зиду Парохијског дома, увек пуног, дао је да се нацрта Ајфелова кула са минаретом и хоџ...
Слободан Антонић: Успон и пад српског бајденизма
На крају је уследио тежак пораз вашингтонске мочваре на изборима 2024. године. "Грађанска ...