Најновије

Благојевић: Не можемо расписати јавне набавке без новца

БЕОГРАД - Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изајавио је данас да су јавне набавке за обнову инфраструктурних објеката расписане на први наговештај пристизања новца и да би свако другачије поступање било противзаконито, неодговорно и неприхватљиво.
Марко Благојевић (Фото: Медија Центар)

Марко Благојевић (Фото: Медија Центар)

Благојевић је, одговарајући на критике министра задуженог за ванредне ситуације Велимира Илића да на санацији објеката у водопривреди ништа није урађено, рекао Тањугу да новца није било ни за шта осим за материјалну помоћ људима за обнову кућа. Он је појаснио да је за расписивање јавних набавки неопходно да се наведе извор средстава. "То је оно што је кључни проблем. На наговештај првог новца расписане су и прве набавке за обнову на објектима који су у надлежностима водопривредних предузећа, пре свега "Србијавода", рекао је Благојевић. Он је додао да су на наговештај првог новца кренуле и прве набавке и први извођачи ће бити изабрани јако брзо. "Раније смо имали ситуације да су јавне набавке расписиване, а да средства нису била обезбеђена, извођачи су бирани, завршавали своје послове, а да држава није имала да им плати", казао је Благојевић. Држава је на тај начин скидала одговорност са себе а, како каже Благојевић, одговорност је пребацивана на привреду која грца у проблемима. Он додаје да су расписане прве јавне јавне набавке, да су оне објављене на сајту Канцеларије и да се први пут на отклањање последица поплава примењује најтранспарентнији модел јавних набавки. "Извођачи први ће бити изабрани јако брзо, радови ће почети брзо. Како нови новац буде стизао тако ће бити расписане нове јавне набавке", рекао је Благојевић.
Прочитајте још:Уводе се нове акцизе на газирана пићаШТА НАС ЧЕКА НАКОН ПАРАДЕ? Чешка- фестивал садизма на улицама, Италија- голе жене газе иконе!
Он је подсетио да јавне набавке расписују јавна предузећа и други корисници јавних средстрава и да то не ради Канцеларија, већ је њен посао да обезбеди новац. "Први новац почиње да стиже и први радови ће почети брзо, не само они који се тичу обнове кућа, већ и на обнови инфраструктуире, пре свега објеката у надлежности "Србијавода", "Београдвода" и "Војводинавода", рекао је Благојевић. Директор Канцеларије је рекао да је у неколико наврата рекао да је "имало смисла размислити о томе да се ради обнова објеката у водопривреди и да се прво градови и општине заштите од поплава, али је одлука донета да се помогне људима". "Одлука је била да се помогне људима и ја сам са том људском одлуком сагласан, јер да смо обнављали објекте у водопривреди људи би чекали на материјалну помоћ најраније до јануара, а можда и до пролећа. Тек онда би могли да се врате у своје куће", закључио је Благојевић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА