Најновије

ЈАЦЕЊУК: Путин хоће да Украјинци цркну од зиме, е па неће!

КИЈЕВ - У тренутку када је зима на прагу, Украјинци се суочавају с још једним таласом кризе јер њихове резерве гаса не могу да у хладним месецима подмире основне потребе 40 милиона становника те земље, а Русија нема намеру да отвори вентиле за испоруку енергента бившој републици СССР док она не плати дуг. Украјински премијер Арсениј Јацењук због тога је јуче оптужио Москву да намерава да смрзне његову земљу и искористи гас као оружје да је коначно потчини.
Арсениј Јацењук (скриншот Би-Би-Си)

Арсениј Јацењук (скриншот Би-Би-Си)

- Они желе да се ми смрзнемо. Осим војних напада, осим војне операције против Украјине, они играју и на енергију - рекао је Јацењук на маргинама годишњег заседања Генералне скупштине УН у Њујорку и додао да је крајњи циљ Русије да оркестрира још један сукоб у Украјини. Те Јацењукове речи дошле су у тренутку када су се у Берлину састали министри енергетике Русије и Украјине и у присуству комесара ЕУ за то питање Гинтера Етингера покушали да изнађу решење за гасну кризу насталу пре готово три месеца. Тада је Кремљ донео одлуку да због политике Кијева и његовог окретања Европи казни Украјину престанком испоруке гаса, иако се истим цевима снабдева и велики број држава ЕУ тим енергентом. Међутим, руска страна отад је наставила да испоручује гас осталим земљама, док се Украјина суочила с тим да у својим резервама има само 15,5 милијарди кубних гаса, што није довољно да се подмире све потребе преко зиме. Етингер је зато предложио да Кијев исплати Москви део дуга од две милијарде долара до краја октобра и још 1,1 милијарду до краја децембра и позвао обе стране да одлуку о његовим предлозима донесу до краја наредне недеље када ће се поново састати у Берлину.
Прочитајте још:

Клинтонови добили унуку – Хилари размишља да одустане од председничке трке!

Лавров: Ширење НАТО је грешка и провокација

Истовремено, руски министар енергетике Александар Новак упозорио је европске партнере које Русија снабдева гасом да је реверзибилна испорука енергента у Украјину забрањена. Наиме, поједине државе, попут Пољске и Мађарске, продавале су Кијеву нешто од својих резерви руског гаса. Подсетимо, 1. августа укупан украјински дуг за гас, према руском „Гаспрому“, био је око 5,3 милијарде долара. Тада је Кијев одбио да прихвати руску понуду да енергент плаћа по нижој цени од 385 долара за 1.000 кубних метара. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА