Најновије

Велимир Илић: Канцеларија за обнову "кочи" санацију поплављених подручја

Министар задужен за ванредне ситуације Велимир Илић рекао је да га је "срамота као министра да оде у Лучане јер је ова општина изложена поплавама пети пут, а ништа није урађено на санацији корита", додајући да Канцеларија Владе Србије за обнову поплављених подручја сноси одговорност за такву ситуацију.

Велимир Илић (Фото: ФБ)

Велимир Илић (Фото: ФБ)

"То што се дешава је брука за све нас, а радови на речном кориту су онемогућени, јер Канцеларија за обнову не да сагласност", рекао је он и додао да је тражена измена Уредбе за Лучане, па би послови требало да отпочну за 10 дана, јавља Танјуг. Према Илићевим речима, Канцеларија за обнову кочи сређивање водотокова и не допушта људима да се сами организују. Тако је, како истиче, и у Чачку Чемерница остала отворена током целог лета, па се данас поново излила плавећи подручја која су била под водом и у мају. "Ми смо упозоравали, а надлежни су рекли да нема разлога за страх и да неће бити опет поплава, али је до тога ипак дошло. Ових дана очекујем одлуку премијера да ме Влада задужи да ја то регулишем, јер ако будемо чекали (директора Канцеларије) Марка Благојевића о овоме ћемо причати и у мају идуће године", рекао је Илић и упозорио да ће исти људи и куће још по десет пута бити поплављени.
Прочитајте још:
Мора се радити конкретно, јер папири не значе ништа, а будући да је реч о водотоковима првог реда, држава је надлежна за њихову санацију, подсетио је министар. "Несхватљиво је да људи који не знају то да раде траже папире, овај проблем се мора решавати, такво стање је у целој Србији, али очигледно, имамо кочничаре", напоменуо је Илић. Људи су хтели да се организују, да сами скупе новац, доведу машине, али из Водопривреде стижу сигнали да не смеју то да раде, јер, како су им рекли, уследиће кривичне пријаве, тврди Илић. Њега је, како каже, срамота да погледа у очи људима који су поплављени, јер пројекти постоје, а њима се од маја дају празна обећања. "Не могу да схватим да неко не да сагласност да се почупају стабла из речних корита, избаци отпад који омета проток воде. Ја се надам да се неће тражити нове уредбе, јер их је Канцеларија тражила и није било могућности за расписивање тендера", рекао је Илић и додао да очекује да ће бити расписан у понедељак, иако је то требало да буде учињено пре два месеца. Илић каже да су штете од поплава огромне, и да би Марко Благојевић требало да дође у Лучане и сва друга места погођена водоеним стихијама и објасни тамошњим житељима зашто су пети пут поплављени. "Док није било Канцеларије све се решавало за седам дана, а од како она постоји тапкамо у месту. Лучани и Чемерница су канцеларија, а не Београд и Влада. Сви су у неким канцеларијама, а и народу и мени су се оне смучиле", закључио је Илић. Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА