Најновије

Десет највећих обмана у историји човечанства

Многа научна достигнућа мењала су историју и утицала на свет на својеврстан начин. Научници су до нових сазнања долазили на различите начине, али увек су морале да постоје чврсте чињенице које би поткрепљивале теорију.
Највеће обмане (Фото: ЈуТјуб)

Највеће обмане (Фото: ЈуТјуб)

И док су једни доприносили човечанству, постојали су и они други који су се послужили науком како би преварили милионе људи који су годинама веровали нетачним тврдњама, преноси портал "Телеграф.рс". Издвајамо 10 најинтересантнијих и најчуднијих научних обмана у које су људи лако поверовали: 1. РАТ СВЕТОВА Радио-драма Орсона Велса “Рат светова” која је емитована као специјал на Ноћ вештица 30. октобра 1938. године, изазвала је можда највећу панику икад међу људима. Она је ушла у историју медија и позната је по томе што је урађена као директан пренос инвазије Марсоваца на Земљу. Емисија је тако верно урађена да су многи људи широм Америке почели да паниче као да се напад Марсоваца заиста догађа. Многи су чак тврдили да виде треперење светла у даљини и да осећају отровни гас. 2. БОНСАИ-МАЧЕ Студент Института технологије Масачусетса креирао је веб-сајт на коме је поставио инструкције како гајите малу мачку у тегли, како би она добила њен облик, баш као биљка бонсаи. Ово је наравно био сатирични предлог и оригинална идеја, али се са тим нису сложили чланови међународних организација за заштиту права животиња, после чијих је критика и оптужби студент морао да уклони сајт. 3. НЕСТАНАК ГЕНА КОЈИ ЈЕ ЗАДУЖЕН ЗА ПЛАВУ КОСУ Немачки научници су открили да ће ген за плаву косу изумрети за неколико векова, тако да на свету више неће постојати “плавушани” и “плавуше”. ББЦ је емитовао извештај ових научника о овој рецесивној особини људи. Годину дана касније Њујорк Тајмс је објавио да се заправо ради о лажним резултатима истраживања, али без обзира на то, студија је цитирана 10 година после тога у различитим публикацијама. 4. ОТКРИЋА АРХЕОЛОГА ШИНИЧИ ФУЏИМУРЕ Шиничи Фуџимура је раних 1980-их година био један од водећих самоуких археолога у Јапану. Он је пронашао предмет стар 600.000 година, односно доказ да је на локалитету постојало људско насеље старо више од пола милиона година. Наравно, овакво откриће би значајно допринело науци и променило све што смо до тада знали о нашим прецима. На сву срећу, знатижељни новинари су потајно пратили археолога и коначно разоткрили тајну његовог успеха – Шиничи Фуџимура је сам закопавао објекте у земљу које би касније пронашао, а вредни новинари су његове поступке чак забележили и на фотографијама. 5. СИРЕНА СА ФИЏИЈА Људи су вековима покушавали да пронађу доказе да су сирене из разних митологија заиста постојале. У њујоршком музеју Барнум била је изложена мумицифирана сирена у коју је поверовала већина посетиоца и заинтересованих. На крају је ипак доказано нешто сасвим друго, “сирена” је заправо била састављена од главе и торзоа мајмуна и рибљег репа.
Прочитајте још:
6. ЛАЖНО КАМЕЊЕ Професор Берингер је 1725. године открио низ добро очуваног камења са утиснутим фосилима животиња, као што су гуштери, жабе и пауци. На неким од њих били су и натписи, попут “Бог” на хебрејском, латинском и арапском – због чега је Берингер веровао да су фосили “божанског порекла”. Након што је објавио неколико чланака на тему, па чак и књигу, утврђено је да су његове љубоморне колеге са факултета подметнуле фосиле како би уништили Берингерову репутацију. Наводно, Берингер је потрошио сав свој новац покушавајући да купи све књиге које су одштампане. 7. ПИЛТДАУНСКИ ЧОВЕК Пилтдаунски човек је заправо лобања и остатак вилице откривен 1912. године за које су тадашњи стручњаци утврдили да је то сасвим нова врста праисторијског човека. Тек након више од 40 година, научници су утврдили право порекло Пилтдаунског човека – лобања је била људска, а вилица је припадала орангутану. И до данас се верује да је превару смислио и вешто одржавао проналазач костију Чарлс Досон, по коме је нова врста и названа. 8. ВЕЛИКА ОБМАНА О МЕСЕЦУ Велика обмана о Месецу односи се на низ од 6 чланака који су објављени у Њујорк Сану 1835. године о наводном открићу живота, па чак и цивилизације на Месецу. Открића су лажно приписана Сер Џону Хершелу, најпознатијем тадашњем астроному. Према чланку, површина Месеца била је прекривена пирамидама у лила боји, океанима и дрвећем, укључујући и бизоне, козе, плаве једнороге, даброве и крилате хуманоиде који су саградили храмове. Касније је утврђено да је чланак очигледно лажан, а упркос томе, доста људи је наставило да верује да једнорози ипак живе на Месецу. 9. ЏИН ИЗ КАРДИФА Џорџ Хал осмислио је највећу подвалу у америчкој историји: џина из Кардифа. Ангажовао је каменоресца да од гипса направи фигуру високу три метра, а онда је закопао на рођаковој фарми у Кардифу, у Њујорку. Годину дана касније, позвао је неколико људи да прекопају фарму. Када су пронашли скамењену људску џиновску фигуру, вест је изазвала сензацију у јавности. Хал је подигао шатор на том месту и наплаћивао карте 50 центи свима који су желели да виде ово чудо. Иако је већина научника џина прогласила лажним, људи су настављали да долазе и диве се невероватном открићу. “Проналазач” је 1870. године напокон признао да је реч о превари. 10. ТУРЧИН РОБОТ-ШАХИСТА Ова лажна машина за играње шаха коструисана је 1770. године са идејом да представи робота “Турчина” који може да победи сваког човека, па и најбољег шахисту. Међутим, иако је „Турчин“ радио уз помоћ зупчаника и полуга, заправо је била реч о илузији, јер је човек стајао сакривен иза машине и покретао њене делове магнетима. Ова машина привукла је велику пажњу на изложбама у Лондону, Паризу и САД-у, током којих је победила неке од тадашњих највећих шах-мајстора, па и самог Наполеона Бонапарту и Бенџамина Френклина. Погледајте видео на коме је представљено 25 најпознатијих научних превара: Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА