Најновије

Ово ће бити минимална цена рада од 2015.

Влада Републике Србије донела је одлуку да висина минималне цене рада у Србији у 2015. години износи 121 динар по радном часу, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање.
Нова цена радног сата не одговара свима, фото: Јутјуб

Нова цена радног сата не одговара свима, фото: Јутјуб

Ова одлука ће, како је саопштила владина канцеларија за сарадњу са медијима, бити примењивана од 1. јануара 2015. године. Минимална цена рада у Србији није била повећавана од 2012. године. Ово повећање од 5,2 одсто одразиће се на повећање просечне минималне зараде. У наредној години минимална месечна зарада запосленог износиће најмање 28.430,50 динара, одлучено је на данашњој седници Владе Републике Србије, наводи се у саопштењу. Иначе, синдикати и послодавци на седници Социјално-економског савета пре две недеље нису успели да усагласе ставове будући да су послодавци били против тога да се она повећава јер се, како су истицали за то нису стекли услови, а синдикати су се држали става да би она требало да износи 137, 9 динара по радном сату. Како нису постигли договор, одлуку о томе донела је Влада Србије. Последњи пут цена рада коригована је у априлу 2012. године и то са 102 на 115 динара по радном сату. Чанак: Влада да објасни како је дошла до цифре од 121 динар Председник синдиката "Независност" Бранислав Чанак изјавио је данас Тањугу, поводом одлуке Владе Србије да минималну цену рада повећа за 5,2 одсто, да је мање важна цифра, већ је важно њено званично образложење како се до ње дошло. "Тражићемо од њих (Владе Србије) да поштују Закон. Ако је по закону, нема шта да се бунимо. Ако није по закону, онда треба сви у Србији да се буне, а не само ми", рекао је председник синдиката "Независност", поводом одлуке владе да цену рада повећа са 115 на 121 динар.
Прочитајте још:Неко у стечај, неко у приватизацију
Упитан да ли ће синдикат "Независност" званично реаговати на одлуку владе, Чанак је рекао да он неће да се буни јер и не живи од минималца, те да то треба да чине они који зависе од тог повећања. "Цифра повећања није битна, битно је и ми једва чекамо да видимо образложење званично, како је прописано законом, како су дошли до цифре од 121 динар. Ништа друго. Само да видимо, како ће то да образложе", рекао је Чанак. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА