Најновије

НАТО већ види Кијев као губитника!

КИЈЕВ - У року од само недељу дана, НАТО је своју оцену ситуације у Украјини из основа преокренуо, пише немачки "Шпигел" у свом онлајн издању. Још пре само десет дана, стратези Алијансе сматрали су да је слање тајне помоћи Москве проруским снагама изведено због повећаног притиска украјинске армије.
Украјина ипак губитник... (Фото: Securityobserver.org)

Украјина ипак губитник... (Фото: Securityobserver.org)

Међутим, поновни кризни састанак генерала НАТО прошлог викенда показао је сасвим другачију слику. - Војнички гледано, Кијев је већ изгубио битку, изјавио је један од кључних генерала НАТО-а и додао да "Порошенку остају само преговори, ако хоће да своје људе живе извуче из руске замке". Опис ситуације на састанку иза затворених врата био је много драматичнији него неколико слика које је НАТО објавио прошле недеље, које су показивале 20 руских батаљона са по најмање 500 људи и тешком опремом на граници две државе. Посебно је опасан нови фронт на југу у близини Марипоља, а наводи се и да Украјина више нема контролу над својом источном границом. Ништа боља ситуација није на западу земље, где су јединице Украјине фактички опкољене. После великих успеха почетком августа и готово заузимања великих градова Доњецка и Луганска, Кијев се надао брзој победи, али их је контраофанзива побуњеника одбацила далеко назад. На југу су проруски побуњеници заузели још нека насељена места, опколивши многе украјинске јединице.
Прочитајте још:

ПРЕОКРЕТ: Путин и Порошенко договорили „дуготрајно примирје“, а НАТО опкољава Русију великим снагама!!

ТЕНЗИЈА: Четири НАТО брода упловљавају у Црно море

Од тада се бележи пораз за поразом. Више украјинских јединица је опкољено. Реч је о више од 100 погинулих и стотине заробљених у близини градића Иловалск, док немачка нинска агенција ДПА сазнаје да Порошенко, због неуспеха, планира смену читавог војног врха. По оцени западних стратега, руска инвазија и слање нових војника преко границе на тај начин више уопште није потребно. Они такође сматрају да Кијев нема начина да преокрене ситуацију у своју корист. Извор из НАТО штаба рекао је за "Шпигел": - Порошенку се диктира како може да помера своје војнике. У рату ми то називамо победом (друге стране). Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА