Најновије

Ово су Путинових седам тачака за решење кризе у Украјини

УЛAН БATOР/KИJEВ - Руски председник Владимир Путин уверен jе да ће до 5. септембра бити постигнут договора о окончању оружаних сукоба у Украjини и до ће бити постигнут споразум за решавање ситуациjе у тоj земљи. Украjински премиjер Aрсениj Jацењук у међувремену jе изjавио да jе Русиjа "терористичка држава" и да jе jедина коjу треба кривити за сукоб на истоку Украjине, те да Kиjев планира изградњу "истинске државне границе" са Русиjом.
Владимир Путин (Фото: РТ)

Владимир Путин (Фото: РТ)

Путин jе позвао украjинске власти да прекину употребу авиjациjе у насељима, док jе проруским снагама поручио да обуставе деjства и изразио уверење да ће решење за ситуациjу у Украjини бити усвоjено 5. септембра на састанку контакт групе представника Kиjева и jугоисточне Украjине. Путин jе потврдио да jе разговарао телефоном са украjинским председником Петром Порошенком о плановима за решавање ситуациjе у Украjини, наводећи да jе план садржан у седам тачака, пренела jе агенциjа Итар тас. - Да би се зауставило крвопролиће и стабилизовала ситуациjа у jугоисточноj Украjини, веруjем да зараћене стране одмах мораjу да ускладе и да координираjу наредне потезе, рекао jе руски председник. Путин jе, како преносе руски медиjи, изнео план у седам тачака за решење оружаног сукоба у Украjини, након телефонског разговора са Порошенком. Према том плану, Путин jе наjпре навео прекид офанзивних деjстава проруских снага у регионима Луганска и Доњецка, затим повлачење украjинских снага на раздаљину са коjе не може артиљериjом да се гађа по насељима на jугоистоку земље.
Прочитајте још:

Русија и Запад – односи доведени до усијања!

Следећа фаза била би успостављање обjективне и потпуне међународне контроле прекида ватре и праћење стања у безбедносноj зони. Kао четврту тачку Путин jе навео прекид деjстава украjинске воjне авиjациjе против цивила и насеља. Пето jе размена заробљеника по систему “све за све" без постављања посебних услова, а шесто успостављање хуманитарних коридора за избеглице и достављање помоћи у Донбас. Последњом, седмом тачком плана предвиђено jе директно приступање екипама за обнову уништене и оштећене инфраструктуре у Донбасу и обезбеђивање помоћи за поправке.
ЈАЦЕЊУК ОДБИО ПУТИНОВЕ ПРЕДЛОГЕ ЗА МИР Украјински премијер Арсениј Јацењук одбио је данас предлоге руског председника Владимира Путина за успостављање мира у Украјини, рекавши да је то покушај да се завара Запад уочи самита НАТО и да се избегну нове санкције против Москве. "Стварни Путинов план је да уништи Украјину и обнови Совјетски Савез. Руски режим је игнорисао или флагрантно кршио све раније договоре - у Женеви, Нормандији, Берлину и Минску", рекао је Јацењук.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА