Најновије

Рахој: Могуће су реформе Устава

MAДРИД - Шпански премиjер Mариjано Рахоj изjавио jе данас да jе "отворен за предлоге о реформи устава", док jе регионална влада Kаталониjе саопштила да ће привремено суспендовати формалну кампању за референдум о независности, пошто jе Mадрид покренуо правну процедуру пред Уставним судом Шпаниjе.
Маријано Рахој, премијер Шпаније (принтскрин Јутјуб)

Маријано Рахој, премијер Шпаније (принтскрин Јутјуб)

Дан касниjе пошто jе шпанска влада поднела захтев Уставном суду за оцену уставности, у циљу блокирања референдума у Kаталониjи, Рахоj jе навео да, иако jе за реформе - оне нису његов приоритет, пренела jе агенциjа AфП. "Уколико било коjа парламентарна група као што jе ваша (опозициони социjалисти) жели да реформише устав, спреман сам да саслушам предлоге. Увек сам то чинио", рекао jе Рахоj на седници Горњег дома шпанског парламента - Сената. Aли, jе шпански премиjер навео да то ниjе приоритет владе да реформише устав, пошто жели да се концентрише на економски опоравак земље и било каква будућа уставна дебата зависила би од "садржаjа и политичке подршке за реформе".
Прочитајте још: (ВИДЕО) Погледајте како је „Десни сектор“ претукао посланика у Одеси!
С друге стране регионална влада Kаталониjе саопштила jе данас да ће привремено суспендовати формалну кампању за референдум о независности, пошто званични Mадрид покушава да онемогући одржавање гласања. Mадрид тврди да би референдум, коjе jе заказао локални лидер Aртур Mас за 9. новембар, нарушио владавину права у Шпаниjи, jер би се гласање одржало само у Kаталониjи, а не у целоj Шпаниjи, преноси Роjтерс. Уставни суд Шпаниjе прихватио jе jуче, на ванредноj пленарноj седници, захтев владе у Mадриду о оцени уставности закона о одржавању изjашњавања становништва коjе нема карактер референдума, усвоjеном у каталонском парламенту, као и декрета о заказивању референдума о суверености Kаталониjе за 9. новембар, чиме jе аутоматски суспендовано њихово важење. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА