Најновије

РЕАГОВАЊА: Поход на Хаџет "Зукорлићеве војске" или улични перформанс

Ислам­ска за­јед­ни­ца у Ср­би­ји и Бо­шњач­ка кул­тур­на за­јед­ни­ца ор­га­ни­зо­ва­ле су сво­је­вр­сну шет­њу – „По­ход на Ха­џет”– из цен­тра Но­вог Па­за­ра до места где је 1944. го­ди­не стре­ља­но, пре­ма не­ким тврд­ња­ма, око две хи­ља­де Бо­шња­ка. У ко­ло­ни је било при­мет­но при­су­ство на де­се­ти­не му­шка­ра­ца у зе­ле­ним уни­фор­ма­ма са гр­бом Сан­џа­ка на ру­ка­ву и са цр­ве­ним фе­со­ви­ма. Ова „Зукорлићева војска”, како су неки утврдили, била је по­стро­јена у ре­до­ве и ма­ха­ла је за­ста­ва­ма са по­лу­ме­се­цом и за­ста­ва­ма Сан­џа­ка са шти­том на сре­ди­ни са љи­ља­ни­ма и по­лу­ме­се­ци­ма.
Постројавање „Зукорлићеве војске” или перформанс, фото: Сазнајемо.нет

Постројавање „Зукорлићеве војске” или перформанс, фото: Сазнајемо.нет

– Ни­је реч ни о ка­квој вој­сци – тврди пред­сед­ник Бо­шњач­ке кул­тур­не за­јед­ни­це Ад­мир Му­ра­то­вић за „По­ли­ти­ку”. – То су ак­ти­ви­сти Ислам­ске за­јед­ни­це. Зе­ле­ном бо­јом ис­ти­чу при­пад­ност исла­му, а цр­ве­ни фе­со­ви су тра­ди­ци­о­нал­не на­род­не ка­пе му­сли­ма­на у Сан­џа­ку. Му­ра­то­вић ка­же да ти мом­ци не при­па­да­ју ни­ка­квој ор­га­ни­зо­ва­ној ску­пи­ни, не­го су уни­фор­ме на ре­верс за­ду­жи­ли са­мо за ову при­ли­ку. – Обу­ћи ће их опет за не­ки сли­чан пер­фор­манс – ре­као је Му­ра­то­вић.
Бошњачки поход на Хаџет Око 1.500 Бошњака окупило се на месту где је у јануару 1945. године стрељан велики број оптужених да су починили злочине и били сарадници немачких окупатора. Колона око 1.500 Бошњака кренула је јуче из центра Новог Пазара до дела града где је 1944. године стрељано, према неким тврдњама, више од две хиљаде Бошњака. Званична историја казује да су стрељани због злочина над српским становништвом и сарадње са немачким окупационим властима, а организатори јучерашњег „Похода на Хаџет” називају их шехидима (борцима без икакве кривице, страдалим за веру).
Омеровић: Болесна амбиција муфтијина Функционер Социјадемократске партије Србије Мехо Омеровић сматра да су поруке са „Похода на Хаџет” Исламске заједнице (ИЗ) у Србији у Новом Пазару веома узнемиравајуће за све грађане и да је муфтија Муамер Зукорлић при том најгрубље злоупотребио децу. „Поход на Хаџет”, како је муфтија Зукорлић, спектакуларно назвао параду униформисаних ученике медресе, која је под његовом контролом, је највећа злоупотреба деце, а униформе са војничким обележјима на улицама Новог Пазара јесу веома опасна порука”, рекао је Омеровић. Он је у изјави достављеној Танјугу навео и да смо „после Кучајских планина где смо видели како представници СПЦ обучавају децу са дрвеним пушкама за рат, сада видели муфтију како предводи децу у некаквој шетњи-имитирајуци војну параду”. Омеровић сматра и да је до тога дошло, јер „болесна амбиција човека да буде естрадно присутан у медијима, доводи до најгоре могуће манипулације деце, и верских и националних осећања”.
Повезано:Зелене униформе марширале Новим Пазаром у „Походу на Хаџет“!
Приближавање Угљанина и Зукорлића? Странка демократске акције (СДА) Санџака позвала је прекјуче све Бошњаке да се прикључе “Походу на Хаџет” који је поводом 70 година од стрељања Бошњака у Новом Пазару организовала Исламска заједница (ИЗ) у Србији. Портпарол ове странке Един Гуџевић истакао је на конференцији за новинаре да су партизани и четници на Хаџету стрељали 2.000 угледних Бошњака и да СДА Санџака то место третира као симбол страдања Бошњака. Портпарол СДА Санџака није одговорио ни да ли њихов позив Бошњацима да учествују у акцији коју организују институције муфтије Муамера Зукорлића значи приближавање ставова СДА Санџака и Зукорлића. “Жао нам је што се новинари више не инересују за овакав случај страдања једног народа. Добро би било да се сав бошњачки народ и сви новинари укључе у обележавање 70 година страдања Бошњака на Хаџету”, одговорио је Гуџевић. Он је додао и да очекује да сви чланови СДА Санџака буду део обележавања 70 година страдања Бошњака на Хаџету, али није могао да каже хоће ли у шетњи од центра града до Хаџета учествовати и лидер странке Сулејман Угљанин. Извор: Политика, Радиостоплус, Санџачке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА