Најновије

Џејкобсон: Нова влада Косова биће сигнал да је Косово независна држава

ПРИШТИНА - Амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон рекла да политички чвор на Косову треба да реше косовске политичке снаге, а не да се решава уз помоћ других држава.
Трејси Џејкобсон (Фото: ЈуТјуб)

Трејси Џејкобсон (Фото: ЈуТјуб)

"Није на нама да кажемо како треба да се настави процес или како ће се распоредити функције, али ми имамо стратешке заједничке интересе на Косову за које су потребни скупштина и влада". "Један од тих процеса је наставак диалога са Србијом, фукционализација Специјалног суда, формирање оружаних снага, закон о онима који ратују у страним земљама као и једна дуга листа задатака за владу и скупштину", рекла је она. Она је додала да очекује да ће политички лидери деловати брзо да би формирали „скупштину“ како би потом формирали и владу. "Не мислим да је улога амбасадора да олакшавају оно што је један унутрашњи политички процес и што захтева унутрасње политицко ресење. Битно је да Косово то чини без уплитања са стране и то би било сигнал да је Косово независна држава са функционалном демократијом", рекла је Џејкобсон у интервју за "Глас Америке" на албанском језику. Изразивши наду да ће политички лидери бити у стању да реше ситуацију и да ће Косово убрзо имати „скупштину“ и „владу због дуге листе задатака“, она је напоменула да ако дође до ситуације да буду нови избори, САД ће бити спремне да подрже тај процес.
Прочитајте још: Чанак: Пајтић има легалитет, али нема легитимитет!
Говорећи о исламском радикализму, она је казала да званичници Приштине најозбиљније третирају ове претње и позвала на ангазовање како владе тако и друштва ради превазилазења овог феномена. Везано за „Специјални суд“ она је додала да она не може коментарисати истрагу која и даље траје, али је нагласила да „Косово“ треба да прође кроз тај процес како би се окончало то поглавље косовске историје. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА