Најновије

ПЛОТЊИЦКИЈ: Мински протокол не значи да су се ЛНР и ДНР одрекле независности

Премијер Доњецке Републике Александар Захарченко, који је истовремено и главнокомандујући њеном армијом, упозорио је да Украјина не поштује прекид ватре иако јој је од самог почетка био потребан да се „припреми за даља војна дејства против народа Новоросије”.
Игор Плотњицкиј (фото: јутјуб)

Игор Плотњицкиј (фото: јутјуб)

Његов колега – премијер Луганске Републике Игор Плотњицкиј – изјавио је агенцији РИА Новости да Луганск и Доњецк имају резерве према неким тачкама потписаног „привременог протокола”. „Наш приоритет је чување живота наших људи. Нама је потребно да нормализујемо живот, да створимо услове да се преко милион људи врати својим кућама и да започнемо економски препород своје отаџбине. За то нам је потребно оживимо економију и да успоставимо везе са Русијом, Украјином и Европом” – нагласио је Плотњицкиј, па наставио: „Да ли смо задовољни тачком протокола о посебном статусу Доњецке и Луганске Републике? Ми ћемо пажљиво проучити закон који Украјина буде доносила о посебном статусу наших територија. Тај закон мора предвидети могућност наших односа са Украјином на уговорним принципима. Тај закон мора гарантовати статус руског језика и омогућити слободне економске везе наших република са Русијом”. Директно упитан – „С обзиром да говорите о „посебном статусу република”, значи ли то да се више не ради о независности?” – Плотњицкиј је узвратио: „Закон о „посебном статусу” не значи одустајање од независности ЛНР и ДНР. Међутим, схватамо да ради мира и безбедности, економских и социјалних веза, морамоићи на компромисе, а тамо где је неопходно – и на максимално зближавање са украјинским друштвом. Ми закон о посебном статусу схватамо као потврду курса Кијева на мирно разрешење конфликта”. Поводом тачака протокола у којима се говори о повлачењу незаконитих оружаних фомрација и мониторингу „границе са Русијом”, премијер Луганске Републике је рекао: „Пажљиво ћемо проучити „мониторинг границе са Русијом” и видети шта су аутори те тачке – а аутори су представници Кијева – имали у виду. Шта ће зона безбедности са на граници са Русијом? Ако неко мисли да на тај начин опет узме наше републике у блокадни обруч – то неће проћи! Ми ћемо инсистирати на стопроцентним гаранцијама безбедности свог становништва, политичких институција и инфраструктуре Луганске и Доњецке Републике!”
Прочитајте још:Русија убрзано јача војску: Ево шта је Шојгу обећао да испуни до краја годинеГубарев: Ујка Сем неће дозволити мир!
А што се тиче незаконитих наоружаних формација – додао је Плотњицкиј – тражићемо да се све то постави на своје место. Ми украјинску Националну гарду сматрамо незаконитом формацијом. Ми сматрамо да бојовнике Коломојског треба протерати и из Украјине и из Европе. Ми сматрамо да се војна техника украјинске армије незаконито налази на Луганској и Доњецкој земљи.”. Извор: Факти

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА