Најновије

(ВИДЕО) Не пијте кафу између осам и девет сати ујутро!

Јесте ли се икад запитали како кафа утиче на ваш мозак и тело те зашто имамо осећај да од ње живнемо? SAP Science побринуо се за објашњење у једном од својих многобројних и забавних видеа. Наиме, све је повезано хемијским спојем који се накупља у мозгу кад смо будни - аденозином. Активност мозга успоравају рецептори уз које се веже аденозим, те нам то узрокује умор. Ниво аденозина опада док спавамо.
Не пијте кафу између осам и девет сати ујутро! Фото: PiccoBlog

Не пијте кафу између осам и девет сати ујутро! Фото: PiccoBlog

По својој структури кофеин је јако сличан аденозину, те се почиње '' такмичити '' с њим по уносу у организам и веже се на исте рецепторе. С временом нам треба више кофеина да бисмо остали будни зато јер мозак реагује стварајући више рецептора за аденозин. Кафа стимулише производњу адреналина, због чега се убрзавају откуцаји срца, проток крви кроз крвоток. Утиче и на ниво допамина, због чега сте срећнији. Али дефинитивно кафу можете престати пити између осам и девет сати ујутро. Због кортизола је сасвим бескорисно пити кафу у то доба. У нашем телу се у јутарњим сатима ослобађа кортизол који је стероида хормон и делује као природни кофеин. Управо између осам и девет сати излучује се највећа ниво кортизола, а он на људско тело делује тако што нам даје енергију и разбуђује нас. Исплативије је попити кафу у десет сати ујутро, јер ће кофеин деловати ефикасније.
Прочитајте још:(ФОТО) Прича о мршављењу која оставља без даха! Ова жена је за само две године изгубила скоро 114 килограмаУ Новосибирску је пронађена метода за супер рано дијагностиковање ракаЛажна паника: Гумице за дечје наруквице нису кацерогене
Извор:дневно.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА