Најновије

Американци верују да је договор са Ираном могућ 31. марта

ЛОЗАНА - Након дугих преговарања, неименовани високи амерички званичник из пратње државног секретара Џона Керија истичу како има изгледа да до крајњег рока, 31. марта, буде постигнут оквирни договор о иранском нуклеарном програму.
Џон Кери (Фото: state.gov)

Џон Кери (Фото: state.gov)

Ипак још влада опрез, будући да се Кери спрема да данас са иранском страном преговара о свим детаљима, преноси АФП. Иран би требало да на преговорима у Лозани до уторка пристане да стави ван погона део своје нуклеарне инфраструктуре у замену за даље ублажавање болних санкција УН, САД и ЕУ које су му наметнуте. Поменути званичник напомиње како се "види пут" којим би споразум био остварен "што не значи да ћемо до њега стићи". Оквирни политички споразум био би први корак двостепеног процеса. Коначни договор о иранском нуклеарном програму би требало да буде постигнут до краја јуна. Још је нејасно колико детаљан би био оквирни споразум између Ирана и шест светских сила (САД, Кине, Русије, Француске, Британије и Немачке), нарочито због тога што између САД и Француске постоји несагласност око тога како би он требало да изгледа. Један високи европски званичник напомиње да би то могао да буде и само "интерни документ" или листа чињеница, а постоји и могућност да не буде у писаном облику. И неименовани представник Стејт дипартмента признао је да се преговара о "било којем формату споразума". Признајући да је 31. март, односно договор о оквирном споразуму, значајан датум, поменути званичник САД ипак упозорава да би до краја јуна требало да се договори још мноштво детаља и техничких додатака. Непријатељски распожени конгрес САД притиска Керија да након 18 месеци интензивних преговора са Ираном издејствује нешто конректно. Међутим, ирански врховни верски вођа ајатолах Али Хамнеи је у фебруару критиковао двостепени процес. По њему, договор би требало да буде остварен у једном кораку, "да укључује и општи оквир и детаље". И Француска изражава извесно жаљење поводом развоја преговора. Прошле недеље је француски амбасадор у Вашингтону Жерар Аро написао на Твитеру да циљ да се нешто договори до 31. марта представља "лошу тактику која изазива притисак да споразум буде постигнут по сваку цену". Ирански министар иностраних послова Мохамад Џавад Зариф, који ће данас преговарати са Керијем, критикује Шесторицу због тога што нису у стању "да координирају став". Између Ирана и шест светских сила постоје неслагања око динамике укидања међународних санкција - док Иран жели да оне буду скинуте истовремено са његовим смањењем нуклеарних постројења и делатности, "шесторица" истичу како санкције могу само да буду суспендоване, а не окончане, током дужег периода, како би могле у кратком року да поново буде наметнуте уколико се Иран не буде придржавао договора.
Прочитајте још:Кустурица: У сарадњи са Западом ништа до данас није урађено у корист СрбијеОво су 3 најмоћнија оружја 21. века: Погодите ко их је произвео?
Чак и пре него што је договор постигнут, неки критичари тврде како он неће бити довољан да спречи Иран да изради атомску бомбу. Међу тим критичарима су најгласнији Израел и Саудијска Аранија, два највећа блискоисточна непријатеља Ирана, наводи АФП. Ипак, главни проблем америчког председника Обаме у погледу Ирана су његови домаћи, републикански ривали, који су недавно усталасали америчку јавност слањем отвореног писма Ирану, упозораваући га како Обама нема овлашћење да закључи трајни споразум без њихове подршке, напомиње француска агенција. Амерички републиканци такође припремају акта на основу којих би Ирану биле наметнуте нове санкције, а председник Обама био у обавези да било какав споразум поднесе конгресу на одобравање. Државни секретар Кери је, пре него што је из Вашингтона полетео за Лозану, истакао како би свако ко се противи споразуму са Ираном морао да стави на сто "одрживу реалистичку алтернативу", а како он тако нешто још није видео. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА