У доба старе Грчке, олимпијци су пре такмичења јели црвени лук у великим количинама, пили су његов сок и утрљавали га у кожу, јер су веровали да ће тако повећати своју физичку снагу и спремност.
У многим културама црвени лук сматра се лековитом биљком широке примене.На пример, у средњоисточној медицини прописивао се дијабетичарима, а на почетку двадесетог века у САД-у користио се за ублажавање дисајних и пробавних проблема. У доба старе Грчке, олимпијци су пре такмичења јели црвени лук у великим количинама, пили су његов сок и утрљавали га у кожу, јер су веровали да ће тако повећати своју физичку снагу и спремност. Савремена истраживања потврђују оправданост бројних примена црвеног лука у давним временима. Тиосулфинати (сумпорне компоненте лука, које стварају његов препознатљив мирис) ублажавају симптоме дијабетеса и штите од кардиоваскуларних болести. Кверцетин, флавоноид из састава црвеног лука, спречава алергијске упале и штити од појаве чира на желуцу и рака једњака, дебелог црева и дојке. По свему судећи, грчки спортисти су били у праву. Научници су пре неколико година открили да екстракт кверцетина заиста појачава физичку издржљивост. Осим у црвеном луку, корисна материја кверцетин налази се у јабукама и у чају . Mеђутим наш организам га апсорбује много брже из црвеног лука него из осталих намирница, а да бисте извукли максималну количину корисних тиосулфината - једите црвени лук, јер што више пигмента садржи, то је садржај кверцетина већи. Будући да топлота уништава највећи део тиосулфината, најбоље је јести сиров лук или онај мало куван стога идући пут немојте избегавати јести лук уз ћевапе чак ни када сте у друштву. С обзиром на различите врсте овог поврћа, као и методе припреме, тешко је одредити оптималну количину која осигурава добро здравље, па је зато најбоље да ова намирница буде заступљена у свакодневној исхрани.
Прочитајте још:Сa ових шест трикова ваш ће мозак радити брже и бићете паметнији
Извор: vecernji.hr