Најновије

Руси и Мађари желе да купе Азотару

БЕОГРАД- Једина фабрика амонијака у Србији, панчевачка "Азотара", до марта добија новог власника, сазнају "Новости". За њу се надмећу највећи произвођач амонијака у свету, руски "Тољатиазот", и мађарски ЗРТ.
Азотара (Фото: www.seebiz.eu)

Азотара (Фото: www.seebiz.eu)

Да су Руси озбиљно заинтересовани да буду стратешки парнери у "Азотари" показује и најновији договор који је руска страна направила са Владом Србије. Према њему, руски гас је јуче стигао као позајмица у Панчево и омогућио да се током јучерашњег дана потпуно покрене производња у фабрици, која због ремонта и недостатка енергента није радила још од јуна прошле године. Стартовање погона "Амонијак", који је и најбитнији за рад ове фирме, омогућио је споразум са "баћушкама", према којем су "Азотари" спустили цену гаса са првобитних 470 на 330 долара за 1.000 кубика. - Гас нам је стигао како бисмо могли да почнемо да радимо и припремимо се за стратешког партнера - каже Милан Ивовић, председник синдиката у ХИП "Азотари". - Енергент, који нам је неопходан да бисмо покренули уобичајену производњу, нам стиже из "Србијагаса" са којима договарамо количину, али цена се одређује у договору са Русима. Руска страна је пристала да панчевачкој фабрици за производњу амонијака снизи цену "плавог енергента" за 30 одсто и да нам га - као позајмицу од око 20 милиона долара. Наиме, након што се "Азотара" прода у наредна два месеца, нови власник је у обавези да овај дуг врати. - Позајмиће нам од 60 до 65 милиона кубика гаса - наводи Ивовић. - За нормалан рад "Азотаре" потребно је око 1,2 милиона кубика дневно. Ипак, та бројка се мења у зависности од прилика на тржишту и тога колико ћемо радити у наредном периоду. Такође, и од тога колико ћемо дана користити позајмљени гас, да ли ће то бити 55 или 60 дана. Рускафирма "Тољатиазот", која је "бацила око" на панчевачку фирму је највећа фабрика амонијака у свету. Има око 6.000 запослених, а Русија од ње приходује 100 милиона долара од пореза. Мађарски ЗРТ је једина компанија у овој земљи која производи амонијак. Постоји већ 80 година, а у Мађарској има већински покрива тржиште овим производом. Уколико Руси ставе нашу фабрику "под своју капу", како сматрају стручњаци, на тај начин би могли барем делимично да се одуже Србији за неуспели пројекат гасовода и продају "Нафтне индустрије Србије" далеко испод цене. - Добро би било када би "Азотару" купили Руси као компензацију за лошију рачуницу око "Јужног тока" и продаје нафтне компаније - каже Љубодраг Савић, професор економије на Факултету у Београду. - Директор "Гаспрома" је објаснио како они нису стручњаци на пољу производње амонијака, тако да ће Русија вероватно наћи другу компанију која би новчано помогла нашу фабрику. Добро би било, мисли Савић, да по сличном принципу, купце нађу и "Петрохемија", која има проблема са снадбевањем нафтом, и МСК "Кикинда".
Прочитајте још:ОТКРИВАМО: „Јужни гасоводни коридор“ – ново решење ЕУ уместо „Јужног тока“
Велики дужник Фабрика у Панчеву, пре него што је јуче покренута, није радила скоро седам месеци са изузетком недељу дана у октобру. Првобитно је угашена у јуну због редовног ремонта машина и погона. Затим је у октобру покренут само један, најмањи погон који се користи за загревање фабрике који је радио седам дана. И он је угашен након што је Русија смањила Србији почетком новембра доставу гаса за око 30 одсто, због тадашњег дуга од 224 милиона долара. У овом дугу, "Азотара" има највеће учешће јер је највећи дужник, али и потрошач "плавог енергента" у Србији. У међувремену је наша земља, последњег дана прошле године, уплатила Русији прву рату дуга за гас од 100 милиона долара, а две земље су постигле дугорочан договор око даље исплате заосталих рачуна за "плави енергент". Извор: Прес-онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА