Најновије

Милион Француза на протесту поводом исламистичког напада

У току Марш солидарности у Паризу са жртвама у терористичким акцијама које су почеле нападом на сатирични недељник "Шарли Ебдо", у којима је убијено укупно 17 особа. Очекује се више од милион људи.
Протест у Паризу (Фото: variety.com)

Протест у Паризу (Фото: variety.com)

Протестна шетња, названа "плачем за слободу", кренула је око 15.15 часова са париског Трга Републике. Председник Француске Франсоа Оланд и педесетак светских лидера, прикључили су се историјском маршу против тероризма, организованом у знак сећања на убијене у нападу на редакцију француског сатиричног недељника "Шарли Ебдо". На почетку марша, лидери су, раме уз раме, у тишини, праћени аплаузом, повели окупљене грађане у шетњу. Грађане су, уз Оланда, повели и немачка канцеларка Ангела Меркел и британски премијер Дејвид Камерон, као и израелски лидер Бењамин Нетанијаху и палестински Махмуд Абас, који, међутим, нису кренули један поред другог. Како је јавио АФП, њима су се прикључили и руски министар спољних послова Сергеј Лавров и турски премијер Ахмет Давутоглу. Ту су и украјински председник Петро Порошенко, премијери Шпаније Маријано Рахој и Италије Матео Ренци. На маршу солидарности Србију представљају председница Скупштине Србије Маја Гојковић и шеф српске дипломатије Ивица Дачић који је и председавајући ОЕБС-а. И земље региона су послале своје представнике, а Хрватску представља премијер Зоран Милановић и министарка спољних послова Весна Пусић. Оланда и педесетак светских лидера поздравили су аплаузом окупљени у шетњи и грађани са својих прозора, преноси АФП. Лидери су затим минутом ћутања одали пошту жртвама страдалим у надавним теориостичким нападима у Паризу.
Прочитајте још:Москва запретила Америци: Уколико искључимо нуклеарно оружје, у Украјини је све могуће!
Лидери су на почетку марша стајали уз чланове породица страдалих у нападима на лист Шарли Ебдои кошер продавницу. Осим "гигантског" скупа у Паризу, велики број људи окупио се и у другим француским градовима - око 150.000 људи у Лиону, и још толико људи у Рену, Сент Етјену и Пепињану, како би протестовао против тероризма и одао пошту жртвама погинулим у тим нападима. Мањи скупови подршке одржани су и у другим европским градовима, као и у Сиднеју, Токију и Њујорку. Сви извикују "Шарли, Шарли" у знак сећања на убијене новинаре у сатиричном листу Шарли Ебдо. Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА