Најновије

ОТКРИВАМО: Ево ко је заправо Шарли!!!

ПАРИЗ - Сатирични магазин "Шарли Ебдо" је дошао у фокус светске јавности трагичном погибијом запослених и карикатуриста који су страдали од стране радикалних исламиста, међутим, сам назив "Шарли Ебдо" је смишљен по имену једног веома познатог француског политичара, а ми вам откривамо и којег.
Шарл де Гол - из периода Другог светског рата (Фото: Википедија)

Шарл де Гол - из периода Другог светског рата (Фото: Википедија)

Лист Шарли Ебдо је првенствено носио назив "Хара-Кири Ебдо", а касније добија овај назив "Шарли Ебдо" и то у циљу политичког протеста. Наиме, недељник "Хара-Кири Ебдо" је 1970. године објавио незгодну насловну страну због које је забрањен. У Француској је у једној трагичној ноћи страдало 146 људи у једној дискотеци, где је избио велики пожар, а свега 8 дана после тога, умро је познати француски државник, Шарл де Гол, у својој вили Коломбеј (Colombey-les-Deux-Églises).
Прочитајте још:Брисел губи контролу: Шпанија најавила да враћа своју границу унутар ЕУ
У намери критике медијског извештавања француских медија о несрећи која се десила у дискотеци, "Хара-Кири Ебдо" објављује насловну страну "Трагедија у Коломбеју, умро један". Лист је одмах забрањен. У циљу политичког протеста против забране њиховог листа, редакција објављује нови недељник под називом "Шарли Ебдо" који задржава до данашњих дана. "Charliе Hebdo" - израз "хебдо", односно, "ебдо" је француска скраћеница за "недељник". Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА