Најновије

Титовог „крајслера“ задесила судбина СФРЈ

У колекцији 290 аутомобила које је поседовао Јосип Броз Тито, нашао се и луксузни „крајслер њујоркер“, поклон америчког председника Џона Кенедија. Он, међутим, није у музеју, нити је део нечије приватне колекције. Остављен је на њиви у селу Штрпци, надомак Прњавора.
Фото: РТС принтскрин

Фото: РТС принтскрин

Као и Југославија, и Титов „крајслер“ је после његове смрти – пропао. Поклон америчког председника из шездесетих година, био је власништво Гарде, која га је после Титове смрти продала. Купац Милорад Максић довезао је аутомобил у Дрвар, а током рата у БиХ пребачен је у Прњавор. Рекао је да ће аутомобил ту оставити два месеца, а он стоји већ 17 година, без папира и било каквог контакта са власником. „То је отишло са њим у Словенију, ујак је у Словенији, контакт немамо. Значи све те радње око продаје не могу да обавим без сагласности свог ујака“, каже власников рођак Јеленко Марић. Због тога је лимузина из Детроита годинама на ливади у Штрпцима. Осим „мерцедесовог“ мотора, који је уградио власник, све остало је непознаница за мештане. „Навикли људи на тадашње 'голфове', 'ладе' и 'фијате', међутим, кад се ово возило појавило, још у мраку, сви су бурно реаговали. Неки су чак помислили да је тенк, јер је у међувремену отпао ауспух, па је возило тутњало Прњавором“, објашњава Јеленко. Главнина Титове колекције возила 1986. године отишла је у Технички музеј у Словенији, нешто је у приватном власништву, а последња понуда за овај аутомобил била је 100.000 евра. Мештани кажу да би Американци за Кенедијев аутомобил можда дали и више.
Прочитајте још:ОНА ЈЕ ПОТОМАК ТАРАБИЋА И ЗНА ИСТИНУ: Ево шта Србе заиста чека у 2015-ој!СРБИЈО СПАСИ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ: Ево које цркве и манастире шиптарски екстремисти хоће да униште
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА