Најновије

Вучић: ЕУ плаћа 19 медијских група, а БИРН-у су дали 200.000 евра

БЕОГРАД - Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија гарантовати пуну слободу изражавања и критику, али је нагласио да то важи и у обрнутом смеру, односно да и влада има право да аргументовано демантује неистине.
Александар Вучић, премијер Србије (Фото: ЈуТјуб)

Александар Вучић, премијер Србије (Фото: ЈуТјуб)

„Посвећени смо томе да гарантујемо пуну слободу изражавања и крутику, али немојте ни нама да забрањујете да одговарамо на нестине. Не забрањујте нам да одговарамо на новинарска питања и да их аргументовано демантујемо. Не тумачите то као притисак”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након састанка с председником РС Милорадом Додиком. Вучић је навео да нема ништа против да новинари пишу шта год хоће, али да би и њему требало да буде омогућено да се изјасни. „Пишите шта год хоћете, али нам дајте право да и ми кажемо да ли је то истина или није”, рекао је премијер додајући да је спреман да саслуша сваку врсту примедбе или указивање на пропусте. Коментаришући своју претходну изјаву да ЕУ плаћа поједине медије, Вучић је рекао да ни они (ЕУ) то не крију, те додао да се нада доброј будућој сарадњи са шефом делегације ЕУ Мајклом Девенпортом. „Само сам му рекао оно што сви знају, да они плаћају њих. Они се хвале тиме да то 'плаћају, али да не утичу на уређивање'. Да сам ја то рекао, смејали бисте ми се. Ја нећу да се смејем, ја им верујем. Нисмо ми њих оптужили, већ они на томе инсистирају. Изабрали су 19 група које плаћају, а неке од њих се баве измишљотинама”, рекао је Вучић додајући да не види шта је ту спорно, јер ЕУ није демантовала његове наводе. Проблематично је кад измисле да је била седница владе, а није, додао је Вучић, демантујући тиме поново писање БИРН-а који је навео да је влада заседала због односа у коалицији. Додао је да жели да верује Девенпорту кад каже да није био упознат са садржајем текста, те да су новац БИРН-у дали унапред. Премијер је поновио да је његов посао да штити интерес Србије и да неистине неће моћи у томе да га ометају ма колико коштале. „Хвалили су се да су добили 200.000 евра. Нисам знао да то толико кошта. Код мене у влади нико за такве приче не би могао да добије ни динар, а камоли 200.000 евра”, рекао је премијер.
Прочитајте још:Вучић и Додик се срели у Београду
„Измисле и да је уговор са Ер Србијом одређени документ, а то што су гледали није био ни нацрт уговора, и притискају нас заправо да по том основу платимо 35 милиона евра уместо 10,5 милиона”, навео је Вучић. Вучић је захвалио Светској банци, која се изјаснила о поступку одабира фирме за исушивање Тамнаве и навела да је он био у складу с прописима. Рекао је да је њен став био „много бруталнији” од његовог. О саопштењу Делегације ЕУ да ниједна земља не може да постане чланица Уније уколико није у стању да гарантује слободу изражавања, премијер је казао да Србија „гарантује и увек ће гарантовати слободу изражавања, медијске слободе и критике”. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА