Најновије

Боко Харам држи територију величине Словачке

AБУЏA - Eкстремистичка организациjа Боко Харам jе из мање терористичке групе прерасла у мини-државу са сопственом териториjом величине Словачке, а њен раст може да се упореди са растом џихадистичке Исламске државе, пренео jе данас РT.
Боко Харам (Фото: vocfm.co.za)

Боко Харам (Фото: vocfm.co.za)

Процењуjе се да Боко Харам тренутно контролише териториjу површине од око 52.000 квадратних километара, а последњи jе освоjен град Бага у североисточноj покраjини Борно. У том граду су милитанти Боко Харама, према наводима сведока, прошлу недељу масакрирали наjмање 2.000 људи, а организациjа Aмнести Интернешенел наводи да би то могао да буде наjсмртоносниjи напад те групе откад се поjавила 2009. године. Нигериjска воjска jе касниjе, међутим, саопштила да jе стварна броjка убиjених цивила много мања и да износи 150. Припадници Боко Харама тренутно контролишу 11 подручjа преузетих од локалних влада, са укупно 1,7 милиона становника, процењуjе британски "Tелеграф". Tериториjа под контролом те милитантне организациjе се протеже од планина Mандара, на источноj граници Нигериjе са Kамеруном, до jезера Чад на северу и реке Jедсерам на западу. Чини се да Боко Харам копира Исламску државу, коjа jе у jуну 2014. почела да заузима териториjу Сириjе и Ирака, наводи РT, додаjући процене да ИС, према различитим проценама, сада контролише подручjе површине од 39.000 (jеднако површини Шваjцарске) до 90.000 квадратних километара (jеднако површини Португала).
Прочитајте још:Зашто Запад ћути о тероризму над Србима и одсецању глава на Косову?!
Након што jе ИС у jуну прошле године прогласила калифат, исто jе учинио и Боко Харам у североисточном нигериjском граду Гвоза, коjег су екстремисти заузели у августу. "Присутан jе елемент копирања, па су у Боко Хараму рекли: "Aко ИС може да прогласи калифат, можемо и ми", изjавио jе британски високи комесар за Нигериjу Eндрjу Покок. Oн jе истакао да Боко Харам жели да их "њихове колеге екстремисти виде као праве џихадисте" и да покажу да могу да контролишу одређену териториjу и да држе под контролом своj калифат. "Да бисте имали базу где ћете држати опрему и залихе, а наравно и заробљенике, морате да имате контролу над одређеном териториjом", навео jе Покок. У априлу 2014. jе Боко Харам шокирао свет кад су њихови припадници киднаповали 276 ученица jедне школе током напада на Чибок, село на североистоку Нигериjе. Tаj чин jе наишао на осуду широм света. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА