Најновије

Ауторско право на слоган "Je suis Charlie"

ПAРИЗ - Француз коjи jе смислио слоган "JeSuis Charlie" (Jа сам Шарли), глобално усвоjен након џихадистичког напада на лист "Шарли ебдо", настоjи да добиjе ауторско право на слоган како би зауставио његову комерциjализациjу, саопштила jе његова адвокатица.
Je suis Charlie (Фото: itv.com)

Je suis Charlie (Фото: itv.com)

Графички дизаjнер Жоаким Ронсен (39) "настоjи да заштити и контролише употребу слогана како би сачувао његову изворну поруку", рекла jе адвокатица Mириjам Себан агенциjи AфП. Ронсенов слоган jе након напада на сатирични лист у коjем jе погинуло 12 људи прихваћен широм планете као израз солидарности са страдалима. Kреатор ове кампање изjавио jе да jе гневан због покушаjа неких људи да на томе зараде новац. Ронсен, коjи стануjе са породицом пет минута од канцелариjа "Шарли Eбдоа" у Паризу и ради за француско издање модног часописа "Стилиста", вест о нападу чуо jе на радном месту. "Били смо у редакциjи, радећи на новом издању, када jе jедан од колега видео извештаjе о пуцњави на Tвитеру. Сви смо били у шоку. Видео сам поруке типа "ужаснут сам" и "згрожен" поновљене широм света - све те поруке очаjа", рекао jе Ронсен за Би-Би-Си. Oн jе рекао да се дубоко загледао у лого "Шарли Eбдоа" размишљаjући о томе шта он за њега значи, и затим нацртао jедноставан цртежз у истом фонту као и наслов недељника. Иако jе у то време имао око 400 присталица на Tвитеру, порука се брзо проширила, и током протекле седмице твитовало jу jе око седам милиона људи.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Овако ратују новоруски Спартанци!
Ронсен jе рекао да су му се људи захваљивали, што му jе у почетку било веома чудно, али да jе напослетку схватио да jе разлог томе што су пронашли себе у његовоj поруци. Недавно се, међутим, поjавило друго питање - могуће коришћење слогана "Jа сам Шарли" у комерциjалне сврхе. Извештаjи показуjу да jе у Францускоj било чак 50 захтева за интелектуално власништво над овом фразом, навео jе британски радио. Ронсен jе рекао да jе дозволио само jедноj организациjи, Репортери без граница, да користи његов рад и чак jе консултовао адвокате у нади да спречи било какво комерциjално коришћење слогана. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА