Најновије

Физичка неактивност је опаснија од гојазности

Недостатак физичких активности је потенцијални узрок двоструко већег броја смртних случајева у Европи у поређењу са гојазношћу, саопштили су истраживачи послије дванаестогодишње анализе података о преко 300.000 људи.
Физичка неактивност је опаснија од гојазности (Фото: feelrich.com)

Физичка неактивност је опаснија од гојазности (Фото: feelrich.com)

Стручњаци са Универзитета Кембриџ наводе да је око 676.000 смртних случајева сваке године последица неактивности, у поређењу са 337.000 који су резултат гојазности. Они су закључили да би друштво имало велику корист ако би људи брзо ходали најмање 20 минута дневно, пренео је Би-Би-Си. Стручњаци наглашавају да је физичка активност корисна за све људе, без обзира на њихову тежину, те да гојазност и неактивност често иду руку под руку. Утврђено је да су мршавији људи изложени већем здравственом ризику ако су неактивни, него гојазна лица која су физички активна. Студија је објављена у "Америчком часопису клиничке исхране". Истраживачи су надгледали 334.161 особу у Европи у периоду од 12 година и бележили податке о физичким активностима, обиму струка и смртним случајевима. "Највећи ризик од превремене смрти је код неактивних лица и то је конзистентно са нормалном тежином, прекомерном тежином и гојазношћу", рекао је један од истраживача, професор Улф Екелунд. Он је рекао да би елиминисањем неактивности у Европи стопа смртности опала за скоро 7,5 одсто, а елиминисањем гојазности за само 3,6 одсто. "Не мислим да треба да одлучујемо између једног или другог. Треба да тежимо и смањењу гојазности, али сматрам да физичку активност треба препознати као веома важну стратегију у заштити јавног здравља", рекао је Екелунд.
Прочитајте још:Еректилна дисфункција: симптоми, узроци и ризици фактораНова студија открила шокантну истину: ГМО соја отровна за бубреге, јетру и репродуктивне органе
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА