Најновије

Исламским терористима циљ био отмица и одсецање главе важној личности

БРИСЕЛ - Исламски терористи, чије је операције јуче спречила белгијска полиција, имали су за циљ да отму "једну важну личност и одрубе јој главу", тврде белгијски медији.
Алах уегбер! (Фото: nydailynews.com)

Алах уегбер! (Фото: nydailynews.com)

Белгијска полиција је у Вервијеу убила двојицу исламских терориста који су отворили ватру из "калашњикова" на полицијске специјалне снаге, једног ранила и ухапсила, а у скровишту терориста су пронађена још четири "калашњикова", експлозив и детонатори за израду бомби, као и полицијске униформе. Лист Хет латсте нивс се позива на истражне изворе и каже да су терористи, вероватно из средине чеченске имиграције, имали план да уз нападе на полицијске станице и полицајце "отму једну важну личност и одрубе јој главу", а радио станица Бел-Ртл јутрос преноси извештаје да циљ терориста био и да отму аутобус с цивилним путницима. Белгијски медији су јединствени у оцени да је циљ исламских терориста, повратника из рата на страни екстремиста у Ираку и Сирији, био да шокирају и изазову панику у земљи. Бивша министарка унутрашњих послова Лорет Онкелинкс је телевизијској станици РТБФ изјавила да су "спречена велика проливања крви и физички насртај на грађане". Заменик белгијског савезног тужиоца Ерик ван дер Сипт рекао је да су терористи били организовани "у оперативној групи која је спремила нападе великих размера, нарочито на полицију" и власти су морале да предузму све мере да се то спречи. Лист Дернијер ер такође тврди да су исламски терористи намеравали да отму једну важну политичку личност или високог функционера полиције. Заменик тужиоца Ван дер Сипт је упозорио да "опасност није прошла и да се не зна шта се још може догодити идућих сати, дана и недеља". Град Вервије, предграђа Брисела и Анверса су у Белији права упоришта исламских екстремиста, досељеника махом из арапских и других муслиманских земаља, а неколико стотина њих је отишло да се бори за џихадисте у Сирији и Ираку, где их је педесетак и погинуло. Неки од њих су почели да се враћају у Белгију и белгијске власти су утврдиле да долазе и с намером да врше атентате у земљи. У јучерашњој операцији полиције у Вервијеу терористи су опкољени у напуштеној пекари и пошто су "војним оружјем", како је рекао заменик савезног белгијског тужиоца Ван дер Сипт, отворили ватру на специјалне полицијске снаге, двојица су убијена, а један је рањен и ухапшен. Белгијски медији објавили су интернет поруку наводно од Исламске државе у којој се присталице исламског џихада позивају да изврше нападе у Белгији, Француској, Швајцарској и Немачкој. За сада аутентичност ове поруке нису могле да потврде власти али је у том позиву речено да су присталице Исламске државе акцијама европских власти спречене да дођу у заједничку битку у Сирији и Ираку и да зато треба да у Европи крену у операције напада на власти и друге објекте.
Прочитајте још:Због овог покоља албанских терориста бомбардована је и убијана Србија! (ФОТО, ВИДЕО)Погледајте који је репрезентативац Србије плаћао старлетама за секс
Извор: Агенције, Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА