Најновије

KOНУЗИН: Истина о НИС-у

MOСКВА - Вероватно најпопуларнији страни амбасадор у историји дипломатије у Србији и руски дипломата Александар Конузин, за први број двонедељника "Војвођанске новине" дао је интервју у коме је говорио о будућности наше државе, покрајине, актуелном тренутку, Јужном току, борби за Косово и Метохију, рату у Украјини.
Александар Конузин (фото Јутјуб)

Александар Конузин (фото Јутјуб)

Koнузин се посебно осврнуо на покушај распиривања антируско расположења у Војводини након проблема око пројекта Јужни ток, а поводом раније приватизације НИС-а. - Руско – српски пројекти сарадње у нафтно-гасној индустрији од првих дана њиховог постојања, били су објекат најоштрије политичке борбе. Знам да одлука за одобрење тих пројеката од званичног Београда се доносила са великим потешкоћама. Главни противници такве сарадње су се налазили ван Србије, али деловали су преко својих поверљивих лица. Та лица су такође била и саставни део власти. Био сам принуђен на најактивнији начин супротставити се противницима сарадње између Србије и Русије.  Пажљиво сам пратио ток обостраних преговора. Мишљења сам да је цена за НИС била праведна. Више од тога, потписивање купопродајног уговора се дешавало у време најјаче светске економске кризе. Коњунктура је опала. Али руска компанија „Гаспром њефт“ није одустала од предузетих обавеза. За њу је то било погодно, јер је она рачунала на раст већ после кризе. Она је имала задатак да освоји ново тржиште и да постане једна од водећих фактора енергетске политике у региону. И тај циљ је био остварен, на обострану корист Русије и Србије. Политизоване хистерије противника наше сарадње су били усмерени на предухитрење потписивање уговора, куповину НИС-а у бесцење и уништавање компаније као тржишног конкурента за друге фирме у овом делу Европе. Слична деструктивна тактика била је предузета за угрожавање остварења пројекта „Јужни Ток“ - објаснио је Конузин. Читав интервју можете прочитати у листу "Војвођанске новине".
Прочитајте још: ЕКСКЛУЗИВНО: Почео напад Новорусије на Дебаљцево!ЗАХАРЧЕНКО: Повратићемо и Славјанск и Краматорск, то су наши градови
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА