Најновије

Штрајк се наставља, просветари припремају "Светосавски поход"

БЕОГРАД - Републичка агенција за мирно решавање радних спорова „помирила” синдикате просвете и министарства, нови Посебни колективни уговор (ПКУ) по угледу на здравство.
Празне табле (Фото: sxc.hu)

Празне табле (Фото: sxc.hu)

После 50 дана, данас су у Министарству просвете настављени преговори са синдикатима о новом ПКУ-у и по свему судећи, усаглашени су скоро сви ставови и то захваљујући ангажовању Републичке агенције за мирно решавање радних спорова. По речима Миодрага Сокића, састанак је трајао пуна три сата. Присуствовали су представници свих синдиката просвете, као и надлежних министарстава, а на изненађење синдиката, преговоре је водио др Живко Кулић, испред Републичке агенције за мирно решавање радних спорова. Др Кулић је имао намеру да се све несугласице реше, каже Сокић, али је проблем представљао велики број примедби на раније договорену верзију уговора од стране четири министарства, а посебно од стране Министарства финансија. "Синдикати су понудили нова решења, по угледу на ПКУ за здравство, који је ступио на снагу пре три дана. Представница Министарства финансија није имала куд пред аргументом синдиката – 'да оно што може у здравству, мора да може и у школству' и захваљујући томе усклађени су скоро сви ставови, изузев три, који се односе на јубиларне награде, плаћање руководилаца синдиката и заштиту руководилаца синдиката", објашњава Сокић. По мишљењу синдиката, најважнији члан ПКУ је члан 5, који уређује критеријуме за технолошке вишкове и раднике са непуним радним временом. Усвојени су прецизни критеријуми за распоређивање технолошких вишкова и да се тиме „затворе врата” конкурсима, односно примању нових радника у школски систем. Међутим, каже Сокић, док уговор не ступи на снагу, синдикати сматрају да ништа још није постигнуто. Следећи преговори заказани су за среду 21. јануар, у 10 часова. У међувремену, са почетком другог полугодишта велики број школа у Војводини наставио је штрајк од 30 минута. Њима ће се прикључити већина осталих школа у Србији, од идућег уторка. Синдикати очекују да ће око 70 одсто школа у Србији бити у штрајку. У понедељак ће заједнички штрајкачки одбор четири синдиката разговарати о организацији похода просветних радника, на дан Светог Саве, 27. јануара. Поход би био започет из разних градова Србије, окупљање би било испред Светосавског храма, а одатле би се наставило до места где ће бити одржана Светосавска академија у организацији Министарства просвете (вероватно до „Сава Центра”).
Прочитајте још:ПРОСВЕТАРИ ПОРУЧИЛИ ВЕРБИЋУ: Штрајк ће трајати бесконачно као Мала невестаВЕРБИЋ: Нико није хтео да буде министар просвете!Ватикан отвара школе по Србији
Извор: Зелена учионица

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА