Најновије

Скок швајцарског франка значи банкрот за преко 20.000 породица у Србији!

БЕОГРАД - Швајцарски франак само може да буде још јачи, па грађани који су узели кредите у овој валути не могу да се надају ничем добром, једино их може спасти акција државе по угледу на Хрвате и Мађаре, али она за садa ћути.
Гувернерка Јоргованка Табаковић (принтскрин Јутјуб)

Гувернерка Јоргованка Табаковић (принтскрин Јутјуб)

Око 22.000 клијената у Србији који имају кредите у швајцарцима, махом стамбене, надају се да ће надлежне финансијске власти у земљи фиксирати курс франка и тако спречити огроман раст њихових кредитних обавеза. Дан после Франак је у четвртак за само један дан ојачао око 20 одсто, што значи раст њихових обавеза у динарима за скоро исти износ. Удружење Ефектива затражило је јуче од надлежних да се одмах фиксира курс франка, како су то урадили у Мађарској, а који је код нас пре раста био 102 динара, а сада је 121. - Тражимо хитно реаговање Народне банке Србије и Удружења банака Србије (УБС). Предлажемо конверзију кредита у евро, али по курсу који је важио на дан исплате кредита, и даљу отплату по условима за кредите у еврима - наводе у Ефективи. Драгован Милићевић, економиста и члан Удружења финансијских аналитичара, каже за Курир да држава и код нас може да реагује, ако хоће. Он додаје да Србија, по угледу на Хрватску, може да преведе ове кредите у динаре, дакле домаћу валуту, и да их грађани тако враћају уз усклађивање са инфлацијом. - Могућ је даљи раст франка и грађани никад неће моћи да отплате те кредите - упозорава он. Интерес банака и клијената И Ђорђе Ђукић, професор Економског факултета у Београду, каже за Курир да ако се држава, НБС и УБС не договоре, велики број грађана неће моћи да враћа зајмове и повећаће се број ненаплативих кредита. Обострани интерес банака и клијената је да се овај проблем реши. - Клијенти неће то моћи да поднесу - јасан је он, и истиче да ће „високи ризици остати у 2015. и могу да доведу до нових померања курса и одведу многе у потонуће“. Ђукић није изненађен експлозијом курса франка, коју је изазвала нестабилна геополитичка ситуација и немоћ Европске централне банке да реши проблем кредитне и привредне активности, због чега Швајцарска централна банка није хтела да толерише да франак трпи суноврат евра. Док ови узроци не нестану, тешко да ће доћи до слабљење франка. У Министарству финансија и НБС нису имали одговор да ли ће реаговати поводом јачања франка. Нису коментарисали ни предлог Ефективе.
Прочитајте још:ЕВРО НА ДНУ: Најнижи курс у односу на долар у последњих 9 година
Дамњановићева: Сачекати опоравак тршишта Бранка Дамњановић, чланица Извршног одбора АИК банке, каже за Курир да је у овом тренутку најважније не паничити и сачекати да се тржиште опорави од првобитног шока. - После тога ће моћи да се установи о коликом се заправо проблему ради и има ли потребе за интервенцијом НБС и других надлежних органа са циљем да се грађанима ове обавезе релаксирају - сматра она и подсећа да је за њих опција прелазак на кредите индексиране у еврима, чиме би прихватили губитак настао досадашњим јачањем франка, али и спречили нове неизвесности са овом валутом. Чињенице и Биланс - Два до 2,5 пута је ојачао франак у односу на динар и толико су се увећале обавезе грађана у динарима - 8,14 одсто зајмова грађана у Србији је индексирано у швајцарцима - Један одсто кредита привреде је индексирано у швајцарској валути - 46 одсто свих кредита у Пољској је индексирано у францима Савети стручњака - узимање кредита само у крајњој нужди - задуживање у оној валути у којој су примања јер се тако спречава раст обавеза услед промена вредности курса страних валута - стамбени кредит мора да буде индексиран у страној валути, бирати евро - код краткорочних позајмица бирати динар Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА