Најновије

Колинда са Шешељем компликује односе Србије и Хрватске

БEOГРAД - Захтев хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић генералном секретару Уjедињених нациjа да предузме кораке како би се председник СРС Воjислав Шешељ вратио у притвор представља брутално мешање политике у рад Хашког трибунала и само компликуjе односе Србиjе и Хрватске.
Шешељ (Фото: ЈуТјуб)

Шешељ (Фото: ЈуТјуб)

Потпредседник Владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љаjић оценио jе у изjави Танјугу да лидер радикала, и после избора у Хрватскоj, "нажалост" остаjе предмет унтурашњо-политичке дебате у тоj земљи, истакавши да ни Србиjа, од коjе jе тражено да се огради од Шешељевих изjава, нити генерални секретар УН нису адреса за такве поруке. "И jедна и друга су погрешне адресе, што само уверава да ово нема везе ни са правом ни са политиком, већ само са маркетингом. Свако зна да Бан Kи Mун о томе не одлучуjе, а jош мање Србиjа. Нас апсолутно нико ништа ниjе питао. Jедина права адреса за њихове захтеве jесте судско веће Хашког трибуала коjе jе доносило све ове одлуке", рекао jе Љаjић. Нагласивши да нико не може да обjасни зашто се толика важност и значаj придаjе изjавама председника "jедне ванпарламентарне странке" Љаjић jе поновио да Србиjа жели наjбоље односе са Хрватском и да овакве изjаве не иду у прилог томе. "Oво што се сада ради ниjе корак у добром правцу. Mи желимо нормализациjу наших односа и нисмо учинили ниjедан корак да се они погоршаjу", рекао jе Љаjић.
Прочитајте још:Чанак: После Вучића на власт ће страним новцем доћи тврдокорна десничарка диктатура
Политички аналитичар Деjан Вук Станковић сматра да jе захтев председнице Хрватске чисто политичка провокациjа чиjи jе циљ да се Грабар Kитаровић у хрватскоj jавности представи као "правоверна", додавши да таj захтев не би требало да утиче на одлуку суда нити брзину судског поступка. "Ниjе наjjасниjе зашто jе Шешељ поново у епицентру пажње у Хрватскоj, jер таj поступак иде своjим током. Oн ниjе ослобођен, већ чека пресуду. Вероватно у Хрватскоj нестрпљење изазива чињеница да jе Шешељ веома болестан и да ниjе искључен сценарио као у случаjу Слободана Mилошевића, коjи jе преминуо пре изрицања пресуде, због чега тим ургенциjама желе да предупреде такав исход", сматра Вук Станковић. Према његовим речима захтев председнице Хрватске генералном секретару УН представља брутално мешање политике у независност судства, додавши да не веруjе да ће Бан Kи Mун таj захтев "узети за озбиљно". "Tо jе веома некоректан дипломатски гест, али нисам очекивао другачиjи став од десно ориjентисане председнице. Oн, ионако захлађене односе две земље, чини jош хладниjим и ствара jош jедну дистанцу између српског и хрватског народа", закључио jе Вук Станковић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА