Најновије

Влада не намерава да помогне грађанима који су се задужили у францима

БЕОГРАД - Влада неће доносити никакве одлуке које би могле утицати на позицију грађана који имају кредите у швајцарцима, потврђено је Блицу.
Дужници остављени на цедилу (Фото sxc.hu)

Дужници остављени на цедилу (Фото sxc.hu)

"Не видимо на који би начин Министарство финансија могло да утиче на решавање проблема који имају грађани који су се задужили у францима. Оно чиме Министарство може да се бави а односи се на швајцарце, јесте, евенутално, како би та дешавања на међународном финансијском тржишту могла да се одразе на ниво јавног дуга. Не знамо који је мандат колега из Хрватске, али према нашим законима, Влада у овом случају нема простора за реакцију", речено је Блицу у Немањиној. Са тим је сагласан и некадашњи државни секретар у Министарству финансија мр Горан Радосављевић. Према његовим речима, у Хрватској је много више људи који имају кредите у швајцарцима, али сумња и да тамо влада може било шта да уради. "Влада једино може да извуче новац из државне касе и плати губитке грађана. Пре свега, за то нема пара, а није ни праведно према онима који су се задужили у еврима. Сумњам да ће влада и у Хрватској учинити било шта значајно. Ово је монетарно питање. Могуће је да НБС разговара са банкама како би оне овим грађанима рефинансирале кредите, и то бесплатно. Заузврат би банке могле добити неку врсту олакшица. Али, и ово може бити привремено. Данас је однос швајцарца и евра овакав. Шта ће се догодити за пет, шест година, ако евро почне да јача. Да ли ће онда и грађани који имају стамбене зајмове индексиране у еврима тражити подршку и помоћ?", објашњава за Радосављевић. Гувернер НБС Јоргованка Табаковић за Блиц каже да су у тој институцији свесни да ће јачање франка, а који је, за дан, пред викенд ојачао у односу на евро 15 одсто, битно погоршати положај корисника кредита индексираних швајцарским францима. Укупни кредити привреди и становништву у вези са франком износе око 1,1 милијарду швајцараца. Од тога је највише оних који су узели грађани - милијарду. Код предлога готових решења, попут оног који предлаже „Ефектива“, која тражи да се курс франка при обрачуну рата замрзне на 102 динара, треба имати у виду, каже Табаковићева, да се олакшавањем положаја корисника кредита преноси ризик, а самим тим и трошак с њих на банке, НБС или државу. "НБС не може да се изјасни да ли ће и које мере бити предузете у овом правцу, већ ћемо настојати да кроз дијалог са учесницима на тржишту, дођемо до најприхватљивијег решења", открива гувернерка НБС.
Прочитајте још:Скок швајцарског франка значи банкрот за преко 20.000 породица у Србији!Oво је Шешељев предлог за решење проблема кредита у „швајцарцима“
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА