ВАШИНГТОН- Амерички научници тврде да код адолесцената постоjи узрочно-последична веза између учења и конзумирања брзе хране.
Научнице Kели M. Партел са Kолумбус Универзитета у Oхаjу и Eлизабет Гершоф са Oстин Универзитета у Tексасу установиле су да деца коjа превише конзумираjу брзу храну мање напредуjу у школи и да имаjу ниже оцене од других. Oбjављена почетком децембра у часопису Clinical Pediatrics, студиjа показуjе да деца коjа око десете године наjвише конзумираjу нездраву храну, слабиjе напредуjу у читању, математици и научним предметима. Истраживање jе обухватило 11.740 деце коjа су праћена од своjе шесте до 14 године. Партел и Гершоф су утврдиле да деца коjа брзу храну jедну три и више пута недељно имаjу далеко горе резултате у школи од своjих вршњака.
Прочитајте још:Животни стил је узрок 4 од 10 канцера
Исхрана богата шећером и мастима може да утиче на процес учења и непосредно памћење, напомињу научнице и саветуjу родитељима да деци ограниче конзумирање брзе хране. „Mи не кажемо родитељима да деци никада не даjу брзу храну, али резултати jасно сугеришу да њен унос мора да буде што jе више ограничен“, закључиле су Партел и Герштоф. Извор: Танјуг