Најновије

Лукаво: Имигранти се кријумчаре новом методом која игра на карту саосећања

БРИСЕЛ - Европска унија обећала је данас да ће покренути борбу против новог метода трговаца људима, да остављају "бродове духове" пуне миграната, надомак европских обала.
Имигранти који криминалним путем улазе у Европу (Фото: bisserjeta.com)

Имигранти који криминалним путем улазе у Европу (Фото: bisserjeta.com)

Европска комисија издала је ово саопштење пошсто је "помно пратила догађаје" везане за два брода остављена без посаде, с више стотина миграната, у близини обале Италије. Бродови "Блу скај Ем" и "Езадин", на којима се налазило најмање 700, односно 450 миграната, остављени су последња два дана, а италијанска војска и обалска стража предузеле су акције спасавања, пошто су добили позив за помоћ. "Спасавање брода "Блу скај Ем" пре два дана и "Езадина" данас, показало је да кријумчари људима налазе нове начине да уђу на територију ЕУ. Да бисмо спречили овакве догађаје и заштитили животе миграната, да бисмо се изборили с кријумчарењем, поставићемо у 2015. као један од приоритета на својој агенди омогућавање уређене миграције", наводи се у саопштењу ЕК. Одговорност за надгледање европских јужних обала у теорији је на "Тритону", мултинационалној операцији коју води европска агенција "Фронтекс". У пракси, међутим, већину операција спасавања изводи италијанска обалска стража, наводи АФП. Припадници обалске страже успели су данас да преузму контролу над трговачким бродом без посаде пошто су на њега слетели хеликоптером који је послат у акцију спасавања миграната. На броду "Езадин", који плови под заставом Сијера Леонеа тренутно удаљеном 60 километара од југоисточне обале, налази се око 450 миграната. Једна жена мигрант на броду рекла је припадницима обалске страже "Ми смо сами и немамо никога да нам помогне". Брод се кретао ка обали Италије, али му је нестало горива, рекао Марини. Портпарол обалске страже је рекао да још није позната националност миграната,али да на броду има жене и деце.
Прочитајте још:ЕУ у паници: Криза у Грчкој ће изазвати хаос у унији кажу њени званичници!Шта као свој највећи успех у 2014. години виде Путин, Обама, Асад, Меркелова, Оланд и Ким Џонг Ун?
Нова драма на мору, уследила је два дана пошто су италијански морнари пресрели брод "Блу скај Ем" под заставом Молдавије с најмање 700 миграната, углавном из Сирије, који се вођен аутопилотом кретао ка стенама југоисточне обале Италије. Италијанске власти спасле су 2.300 људи са бродова на узбурканом мору током Божићних празника, чиме је број регистрованих миграната из земаља северне Африке на италијанском тлу ове године премашио број од 170.000. Десетине хиљада имиграната и избеглица, од којих већина бежи од конфликта или сиромаштва на Блиском истоку, у Африци или Азији, покушавају сваке године да стигну до Европске уније и упућују се опасним путем морем ка Италији или Грчкој. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА