Најновије

Масовни протести у Берлину: Стоп ГМО и споразуму о слободној трговини са САД!

БЕРЛИН - Десетине хиљада људи изашле су у суботу на улице Берлина у знак протеста због индустријског узгајања усева и генетски модификоване хране, али и због планираног споразума о слободној трговини ЕУ и САД, познатог као ТТИП.
Натпис напротестном скупу у Берлину (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Натпис напротестном скупу у Берлину (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Како пише Дојче веле, демонстранти су тражили од немачке владе да промени политику према пољопривреди, протестујући због све веће индустријализације те области. По наводима организатора, окупило се око 50.000 људи. Полиција је дала упола скромнију процену - 25.000 људи, и саопштила да није било инцидената. Демонстрације су приређене током "Међународне зелене недеље" - годишњег пољопривредог сајма у Берлину. Под мотом "Мука нам је више од агробизниса", демонстранти су се позвали на право човечанства на храну, захтевали законску заштиту хране и пољопривреде од генетских манипулација и престанак изградње мега-индустријских пољопривредних фарми. Демонстранти који су у поворци прошли од Трга Потсдам до седишта Владе, затражили су и одбацивање планираног ТТИП споразума о слободној трговини између ЕУ и САД. Портпарол алијансе више од 120 еколошких, потрошачаких и развојних организација које су покренуле протест, рекао је да ће ТТИП уништити егзистенцију бројних фармера. "ТТИП је једино у служби глобалних концерна, и он ће многе пољопривдеднике овде и широм света оставити и без средстава за преживљавање", рекао је портпарол Јохен Фриц (Јоћен Фритз) и додао да ће споразум нарушати и стандарде потрошачких права. ЕУ и САД преговарају о ТТИП од јула 2014. године. Његови заступници кажу да ће зона слободне трговине дати огроман подстицај економијама на обе стране Атлантика, али критичари у Европи страхују од слабљења заштите потрошача и стандарда у безбедности хране.
Прочитајте још:Немачка: Укинуто право на слободно окупљање демонстранитима против исламског екстремизма! Турци освајају Немачку к’о Шиптари Косово… (ВИДЕО) Немачка на ногама: У Дрездену 25.000 десничара на протесту против исламизације!
Фриц је критиковао пољопривредну политику Немачке, рекавши да је она од 2000. године принудила више од три четвртине немачких узгајивача свиња да одустане од пословања, услед појаве великих компанијa које се баве свињогојством и које су преузеле примат на тржишту. Фриц се заложио за пољопривреду регионалних тржишта. Председавајући еколошке организације БУНД (Пријатељи Земље - Немачка) Хуберт Вајгер изјавио је у завршном говору да године протеста против пољопривредне политике постепено дају резултате. "Захваљујући грађанским иницијативама широм земље, којих је било око 250, одустало се од изградње више од 100 џиновских штала", рекао је Вајгер. Извор: prviprvinaskali.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА