Најновије

Пала председничка палата у Јемену

САНА - Сукоб у стратешки важној земљи Блиског истока се и даље распламсава. Најсиромашнија земља региона нестабилна је од свргавања председника Алија Абдулаха Салеха 2011. године, у оквиру "Арапског пролећа".
Шиитска милиција контролише главни град Јемена (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Шиитска милиција контролише главни град Јемена (Фото: ЈуТјуб принтскрин)

Јемен, сиромашна али стратешки важна земља за САД и заливске државе, јуче је била у центру пажње после најновијих сукоба између војске и бораца групе Хути, шиитске побуњеничке групе познате и под називом Ансар Алах (Божји следбеници). Шиитски побуњеници су заузели државну новинску агенцију и телевизију, а изведен је и напад на колону возила у којој је био премијер Јемена. Очевици кажу да се на улицама налазе тела погинулих, да су чули пуцњаву из митраљеза и да су падале бомбе око палате, из које се дизао црни дим. Хути, који чине око 30 одсто становништва, прошлог септембра су заузели велике делове Јемена, укључујући главни град Сану. Сунитска Саудијска Арабија верује да побуњенике војно, финансијски и политички подржава шиитски Иран, што и Техеран и Хути демантују. Јемен заузима стратешки положај пошто се на северу граничи са Саудијском Арабијом, главним извозником нафте, док на југу излази на Аденски залив, кључну руту поморског транспорта. Најсиромашнија земља на Блиском истоку (од 25 милиона становника, 10 милиона је на ивици сиромаштва и глади) нестабилна је од свргавања председника Алија Абдулаха Салеха 2011. године, у оквиру "Арапског пролећа". Чини се да Хути и Ал каида покушавају да попуне вакуум настао у власти. Протеклих година, Јемен је био поприште жестоких сукоба између владиних снага и Хутија на северу, али и сепаратистичког покрета на југу земље. Поред тога, земљу потресају и окршаји супарничких племена и паравојних формација, као и напади Ал каиде. Западна штампа назива Јемен "земљом која извози тероризам", а Вашингтон сматра да је Ал каида ту најактивнија.
Прочитајте још:Зашто у Србији нико не жали мртве у Јемену и Авганистану, већ само у Француској(ФОТО) 200 мртвих у сукобима у ЈеменуВођа Ал Каиде ‘калио занат’ у Босни
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА