Најновије

ПОБЕГЛА ОТМИЧАРИМА ИЗ БОКО ХАРАМА: Силовали су ме и хтели да ме сахране живу

„Злостављали су ме и тукли скоро сваког дана. Нису ми давали храну. Када сам их молила за милост, претили су да ће ме живу закопати у шуми“, каже ученица из Нигерије.
Фото:Скај њуз принтскрин

Фото:Скај њуз принтскрин

Она је једна од ретких девојчица које су успеле саме да се истргну из канџи Боко Харама. Већина покушаја бекства завршавала се управо како су отмичари описали - бацањем тела у импровизоване гробове. Од готово 300 ученица које су у априлу прошле године отете из школе у Нигерији, свега 50 се вратило у своје домове. Судбина осталих је непозната, али судећи по сведочењима њихових вршњакиња, умрле су у најгорим мукама или су претворене у супруге исламиста. Медији који су објавили потресне исповести Нигеријки нису желели да открију њихова имена. - Један од отмичара ми је саопштио да ћу морати да се удам за њега. Рекла сам да имам само 17 година и да сам сувише млада. Он је показао на своју петогодишњу ћерку и одговорио: „Она је удата од прошле године, а брачне дужности ће почети да испуњава када уђе у пубертет“ - рекла је тинејџерка коју је интервјуисао „Хјуман рајтс воч“. Знајући кроз какав пакао су прошли таоци из Нигерије, родитељи педесеторо деце која су у недељу отета у Камеруну страхују да ће и она доживети исту судбину. - Исламисти су 80 кућа спалили до темеља и одвели десетине девојчица узраста од 10 до 15 година. Нико не зна шта је с њима - изјавио је Иса Чирома Бакари, камерунски министар информисања. Према информацијама које су јуче пренели британски медији, двадесетак талаца је у међувремену ослобођено. Војска Камеруна пресрела је припаднике Боко Харама док су се враћали у Нигерију. Појачано је и присуство одбрамбених трупа на камерунској граници. Погранично село Амчиде, на само пар километара од нигеријске територије, потпуно је напуштено, а прашњавим путевима иду само војници. - Овде смо да спречимо нове нападе Боко Харама, али то је тешко. Они нас посматрају и покушавају да предвиде наше реакције. Свуда су, као духови - каже командант камерунске војске који из страха не жели да открије своје име. Деца која успеју да преживе након ослобађања обично немају коме да се обрате. - Када сам се вратила у село, мојих родитеља више није било. Неки кажу да су их убили - каже Нигеријка под псеудонимом Лидија, која је смештена у прихватилиште за незбринуту децу. УН: У Нигерији се дешавају злочини против човечности Савет безбедности УН најоштрије је осудио недавну ескалацију напад које врши нигеријска екстремистичка организација Боко Харам и изразио велику забринутост да то угрожава мир и стабилност у централној и западној Африци. Саопштење усвојено у понедељак била је прва формална реакција на нападе Боко Харама који су постали још бруталнији него раније. Савет безбедности УН је упутио захтев да Боко Харам одмах прекине сва непријатељска дејства и демобилизује се, као и да одмах ослободи све отете особе, укључујући 276 ученица које је ова организација лане у априлу отела из једне школе, преноси АП. Неки поступци Боко Харама "могли би бити у категорији злочина против човечности", указао је Савет безбедности УН.
Прочитајте још:(ФОТО 18+) Заменица министра полиције Украјине – без гаћица!МОНСТРУМ: Запалио сам супругу јер сам мислио да има швалера!
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА