Најновије

Путин у посети Орбану упркос противљењу ЕУ

БУДИМПЕШТА - Премијер Мађарске Виктор Орбан примиће Владимира Путина у фебруару, без обзира на одлуку ЕУ да не одржава редовне билатералне сусрете са руским председником, пише ЕУ Обзервер.
Орбан и Путин у Кремљу 2013. (Фото: glav.su)

Орбан и Путин у Кремљу 2013. (Фото: glav.su)

Руски председник Владимир Путин долази у радну посету Мађарској 17. фебруара, саопштио је синоћ на националној телевизији мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Тиме руски шеф државе узвраћа лањску посету Русији председника владе Мађарске Виктора Орбана. Теме разговора су, како је најавио шеф мађарске дипломатије, билатерални политички и економски односи, питања енергетске безбедности и оружани сукоб у Украјини. Према писању мађарске штампе, првобитно је било предвиђено да Путин дође у Будимпшту у марту – месец дана после посете Мађарској немачке канцелартке Ангеле Меркел предвиђене за 2. фебруар. Промена термина није званично образложена али има мишљења да Орбан настоји да укључи што брже Мађарску у “више спратове” европске политике као активног члана и фактора у ЕУ, који има велике економске и политичке интересе за добре односе с Русијом и решавање конфликта у суседној Украјини. Руски председник је последњи пут посетио Мађарску крајем фебруара 2006, у време владе социјалистичког премијера Ференца Ђурчанија. Почетком ове године Орбанова влада се са руском страном договорила о заједничком пројекту проширења капацитета мађарске нуклеарке у Паксу.
Прочитајте још:Протест против Орбана „због приближавања Русији“Орбан жестоко ударио на Америку, прети ли коначни разлаз?ОРБАН: Американци користе конфликт у Украјини за јачање свог утицаја у Европи
Извор: balkanmagazin.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА